De smaak van roze bubbels
Hoe zit het met de schuimende smaak in rosé? Een test met zes flessen.
Schuimwijn dankt zijn aantrekkingskracht aan het opborrelende koolzuurgas. In principe is het opstijgende gas verzadigd met smakende en geurende componenten van de vloeistof waar het door opstijgt, zo vervult het de functie van geur- en smaakpomp. Zelfs van smaakversterking, want de gasbellen ontstaan ook ter hoogte van de (warme) tong in de mond en communiceren daar rechtstreeks met de smaakpapillen.
Het effect van de openbarstende gasbellen op de tong brengt ook een opstoot van verfrissing. Dat kan men trouwens ook makkelijk ervaren met het (smaakloze) spuitwater. Door te snel of te gulzig prik te drinken ontstaat er zelfs een pijnsensatie: de hersenen waarschuwen voor een ongezond, overdadig gebruik. Champagne en ook cava zouden dus méér moeten smaken en verfrissender moeten zijn dan de equivalente, stille versie, de niet-schuimende wijn. Maar de meeste champagnes worden gemaakt van schrale zure fluitwijn van torenhoge rendementen en zijn dus eigenlijk bij de start al smaakloos.
In het gezegende jaar 2008 – in volle euforie van wereldwijde champagneverkoop – werd de toegelaten opbrengst van een hectare op dertien ton druiven vastgepind, of ruim meer dan honderd hectoliter. In 2009 – in volle crisis – werd de opbrengst gefixeerd op 9,7 ton en in 2010 op 10,5. Allemaal gigantische rendementen, crisis of niet, waarbij men niet meer op smaak hoeft te rekenen.
In principe zouden de flesvergiste schuimwijnen wat extra de smaak kunnen krijgen door de contacttijd met de gistrest van deze tweede gisting. Maar alweer: voor de meeste champagnes is deze contacttijd veel te kort om smaak te kunnen regenereren. De meeste schuimwijnen, ook de champagnes en cava’s, zijn dus niet veel beter dan spuitwater.
Besluit na onze proeverij: al deze wijnen kunnen veel aan smaak winnen door er een scheutje rode wijn bij te voegen. Omgekeerd, als een scheutje bij rode wijn, kunnen ze deze zeer goed verlevendigen.
De selectie
Crémant d’Alsace Bennwihr, méthode traditionnelle, brut.
Zeer bleke zalmkleur en fijn parelend na uitschenken. Een neus van fris en puntig fruit, maar de smaak is te dun en commercieel zoet.
Colruyt: 7,29 euro.
Jacob’s Creek, sparkling rosé, Australia.
Bleke rosékleur en grof parelend bij uitschenken, als limonade. Een ronde neus van klein rood fruit en een goede smaak van kleine rode wijn.
GB/Carrefour: 9,59 euro.
Crémant de Loire, De Chanceny, brut.
Heel lichte kleur van zalmrosé en grof parelend bij uitschenken. Brede neus van rood fruit, maar dun en kort in de mond.
Delhaize: 8,59 euro.
Crémant de Loire, Jacques Cartier, brut.
Bleke wijnkleur en grof parelend, met een simpele neus van klein rood fruit. De smaak is aangenaam eenvoudig.
Colruyt: 7,75 euro.
Cava Brut Rosado, Castillo Perelada.
Vuurrode kleur en fijn parelend met een wijnneus van rood fruit, maar ook wat snoepjesachtig. De smaak van kleine rode wijn, kort en correct.
Delhaize: 7,69 euro.
Freixenet Cordon Rosado Brut, metodo tradicional
Bleke rosékleur van rode wijn en grof parelend. Presente fruitneus, maar ook met wat nuance. De smaak is van goede rosé met lengte, en zelfs wat structuur.
GB/Carrefour: 8,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier