Nutri-Score krijgt een update: vette vis en volkorenbrood scoren beter

© Getty Images
Redactie Knack Weekend

De Nutri-Score, die aangeeft hoe gezond een voedingsmiddel is, krijgt een update. Zo zullen vette vis en volkorenbrood in de toekomst beter scoren, terwijl rood vlees en noten en zaden een slechtere score zullen krijgen.

De Nutri-Score werd in 2018 ingevoerd en geeft op een visuele manier aan hoe gezond een voedingsmiddel is. Die ranking is gebaseerd op de hoeveelheid aanwezige calorieën, totale suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten. De Nutri-Score helpt de consument om producten binnen één bepaalde voedingsgroep onderling te vergelijken, maar zegt niet heel veel over hoe gezond het product op zich is.

Het algoritme achter deze scores – die variëren van A (gezondst) tot en met E (ongezondst) – werd nu door een groep specialisten onder het vergrootglas gelegd. Een herziening is nodig om beter aan te sluiten bij de geldende voedingsaanbevelingen. Zo werd onder mee beslist om de drempel tussen categorie A en B met 1 punt te verstrengen. Daardoor komen minder producten in de meest gezonde categorie terecht.

Vette vis scoort beter

Daarnaast werden noten en zaden overgebracht van de categorie fruit en groenten naar die van vetten en oliën. Er werd ook een onderscheid ingevoerd tussen rood en verwerkt vlees enerzijds en gevogelte anderzijds. Ook in de categorie vis werd er een extra onderscheid toegevoegd zodat vette vis voortaan ook een betere score krijgt. Dat is ook het geval voor bepaalde oliën, zoals olijfolie.

Later dit jaar buigt de groep specialisten zich ook nog over een eventuele aanpassing van de categorie dranken. De bedoeling is om die tegen eind dit jaar af te hebben, daarna zullen nieuwe richtlijnen uitgerold worden. De producenten krijgen wel voldoende overgangstijd om hun verpakkingen aan te passen.

Het Nutri-Score label wordt gebruikt in zeven Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. In ons land is het label niet verplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content