‘De mijne is de beste’: De spaghetti bolognese in 19 variaties

In het nieuwe spaghetti-boek ‘De mijne is de beste’ worden bijzondere spaghetti bolognese-verhalen gekoppeld aan negentien gevarieerde recepten van bekende (en minder bekende) foodies.

De spaghetti bolognese is comfort food bij uitstek. Hij is toegankelijk, geliefd bij jong en oud en smaakt altijd: ’s zomers en ’s winters, als starter voor een stevig avondje uit, als snelle hap op een drukke werkdag of als afsluiter van de week op een lazy sunday.

Maar geen klassieker in de huiselijke keuken die tegelijkertijd zo’n uitgesproken meningen ontlokt als diezelfde dierbare spaghetti bolo. Wat voor de ene perfect afgekruid is, smaakt te flets voor de andere, enzovoort. Het vleesgehalte, de keuze van de groenten, de toevoeging van een scheut wijn (of net níet), de portie tomatenconcentraat, zelfs de kooktijd van de ingrediënten maken dat het gerecht in onnoemelijk veel (persoonlijke) gedaanten op het bord verschijnt. Dat toont ook De mijne is de beste.

The Godfather

Geïnspireerd door de vele verhalen over de spaghetti die ze ook serveren in hun café Monk in Brussel, besloten de drie eigenaars (Filip Jans, Jurgen & Sven Campens) om er een kookboek aan te wijden. De ondertitel ‘Hét spaghetti bolognese-boek’ doet de uitgave alle eer aan. Achter de negentien gevarieerde recepten schuilt telkens een leuk verhaal over de chefs slash foodies die voor de gelegenheid hun keukengeheimen prijsgeven.

‘Nooit heb ik mooier spaghetti zien eten dan in The Godfather’, zegt acteur en bon vivant Wim Opbrouck. Zijn bolognese van Duizend-en-een-nacht maakt hij het liefst onder het genot van operamuziek. Foodblogger en culinair journaliste Dorien Knockaert gaat met haar bolognese van geroosterde tomatenpassata de vegetarische toer op. Met een recept voor de zomer, en een voor de koude winterdagen.

Luc Steeno houdt het graag eenvoudig maar verrast door de toevoeging van een paar lepels pickles. ‘Dat zurige maakt de saus helemaal af’, aldus de zanger. Het recept van Yves Desmet, opiniërend hoofdredacteur van De Morgen en adept van de Italiaanse keuken, is er eentje voor vleesliefhebbers. Hij gebruikt bouillon en heel weinig tomaat, waardoor hij flink indruist tegen alle klassieke recepten. ‘Volgens mijn dochters is het de beste bolognese die ze ooit hebben gegeten’, zegt Desmet.

Ragù

Ook de versie van Maria Landis, topkok aan de Lambermont en favoriete chef van Guy Verhofstadt, is een absolute aanrader. Haar ragù komt recht uit de Sardische keuken en was dé klassieker in haar voormalig restaurant ’t Konijntje. Liefhebbers van de rawfood-keuken kunnen aan de slag met de versie van Isabelle Wyckhuys. Ook de keukengeheimen van Bernard Lahousse, culinaire wetenschapper, mede-oprichter van FoodPairing en kind aan huis in zowat alle gastronomische toprestaurants ter wereld, werden ontfutseld. Hij bedacht met topchef Peter Coucquyt een recept met rood Kasteelbier.

Wie het liever basic houdt, of er graag een exotische smaakmaker aan toevoegt, wordt ook bediend. Net als de habitués van de Monk, want uiteraard mocht de spaghetti van het huis niet ontbreken. Maar de immens populaire bolo van restaurant ‘In de Patattezak’ in Strombeek-bever, beter bekend als Pee Klak, blijft een staatsgeheim. In het boek leest u waarom.

Bedoeling is dat de schotels uit ‘De mijne is de beste’ op tijd en stond in het café worden geserveerd. Dat is nu al het geval met de creatie van Wim Opbrouck. (DB)

De mijne is de beste – 24,99 € – 192 blz. – Paperback – Een uitgave van Manteau Monk, Sint Katelijnestraat 42, Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content