De meest veelzijdige keukenhulp

Brunoise snijden is enorm arbeidsintensief, maar het toestel klaart de klus in een wip. © Kris Vlegels

De tijd dat een keukenrobot enkel deeg kon mengen en soep mocht mixen, ligt ver achter ons. De Chef XL Titanium, de nieuwste multifunctionele krachtpatser van Kenwood, is van vele markten thuis. Mengen, kneden, kloppen, mixen, pureren, raspen, malen, hakken, snijden, de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Maak kennis met een ultragetalenteerd keukenzwaargewicht.

Foodies, hobbykoks en keukenprins(ess)en mogen zich vergenoegd in de handen wrijven. Met de komst van de krachtige Chef XL Titanium krijgen ze er tijdens het kokerellen een veelzijdige en betrouwbare souschef bij. Eén die het volledige gamma aan snij-, maal- en mengtechnieken perfect onder de knie heeft. De titaniumkleurige keukenrobot gooit daartoe vijf mengkomaccessoires in de strijd. Met de ‘K-klopper’ ga je voor het betere mengwerk (koekjesdeeg, gehaktballen, puree,…). De ‘flexiklopper’ leent zich uitstekend tot het maken van delicate mengsels, die tegelijk stevig en luchtig zijn. De spiraalvormige deeghaak kneedt deeg (voor pasta, brood en pizza) gelijkmatig tot een glad geheel. De ballonvormige powergarde met dikke draden klopt extra luchtig op en met de ‘fold tool’ spatel je zonder problemen zware ingrediënten doorheen een licht en luchtig mengsel: ideaal voor soufflés of mousses.

Weldoordachte details tillen het toestel naar een ongezien hoog niveau.

Door de accessoires op één van de drie aandrijfpunten aan te sluiten, kan je het toestel in een handomdraai omtoveren tot een blender, citruspers, vleesmolen, rasp, pastamachine en ijsbereider. Weldoordachte details tillen het toestel naar een ongezien hoog niveau. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lampje in de kop, zodat je een helder zicht krijgt op elke bereiding in de mengkom? Of het ThermoResist-glas waaruit de blender is vervaardigd? Noch het mixen van kokendhete soep, noch het crushen van ijsblokjes krijgt het glas aan het barsten. De motor met een vermogen van 1.700 W is uiterst krachtig, maar kan desgewenst met de snelheidsregeling worden begrensd. De roestvrijstalen mengkom heeft een grote capaciteit. Bovendien hoef je voor spatten niet te vrezen: daar zorgt de soft start voor. De snelheid wordt namelijk geleidelijk opgevoerd van langzame start tot gewenste snelheid.

Het is zo klaar als een klontje: dankzij zijn combinatie van kracht, snelheid en behendigheid breng je met de Chef XL Titanium elk keukenexperiment, van eenvoudig recept tot uitdagend meergangenmenu, tot een verrukkelijk einde. Handig in gebruik, makkelijk in onderhoud, elegant qua design: deze keukenrobot heeft alle troeven in huis om een onmisbare keukenhulp te worden!

Zelfs voor professionele koks

Tweesterrenchef Viki Geunes van restaurant 't Zilte.
Tweesterrenchef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte.© Kris Vlegels

Tweesterrenchef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte heeft de Chef XL Titanium al uitvoerig kunnen testen. “Met zijn talrijke accessoires heeft de keukenrobot zich ontpopt tot een ongelooflijk veelzijdig toestel. De graanmolen laat bijvoorbeeld toe om zelf bloem te produceren, en daarnaast kan je er ook pasta mee maken, ijs draaien, diepgevroren vruchten mee crushen, noem maar op. Je kunt echt van scratch af starten om te eindigen bij een volledig afgewerkt menu.”

Troeven heeft de Chef XL Titanium volgens Viki Geunes in overvloed. “Brunoise snijden is bijvoorbeeld enorm arbeidsintensief, maar het toestel klaart de klus in een wip. Als je dankzij een machine twee tot drie menselijke handelingen kan vervangen, win je in de keuken heel wat tijd en word je dus efficiënter. De accessoires bij de mengkom zijn heel doordacht en worden hier dan ook intensief gebruikt. Neem nu de ‘flexiklopper’: een prima tool, waarvan de meerwaarde schuilt in de rubberen rand. Hij schraapt helemaal langs de kant, waardoor hij de volledige massa meeneemt. Dat leidt op zijn beurt tot een betere, homogene consistentie. Hij klopt bovendien subtiel, ideaal voor een puree: het zetmeel in de aardappelen kan daardoor nog beter binden. Of de klassieke garde, die veel meer draden heeft en daarmee ook zijn nut bewijst: bij het kloppen van slagroom krijgt de lucht meer kans om te integreren, met een veel steviger eindproduct tot gevolg. Idem bij onze ijsroombereidingen: sinds we deze garde gebruiken, is de textuur een pak smeuïger geworden. Het lijken details, maar we hebben ondervonden dat ze echt het verschil maken.”

De garde van de Chef Titanium XL heeft veel meer draden. Bij het kloppen van slagroom krijgt de lucht dan ook meer kans om te integreren, met een veel steviger eindproduct tot gevolg.
De garde van de Chef Titanium XL heeft veel meer draden. Bij het kloppen van slagroom krijgt de lucht dan ook meer kans om te integreren, met een veel steviger eindproduct tot gevolg.© Kris Vlegels

Het toestel is vrij robuust, wat alleen maar een voordeel blijkt te zijn. “Met een gerust gemoed kun je enorme hoeveelheden ingrediënten verwerken, de motor kan het zonder problemen aan. En door zijn robuuste vorm blijft het toestel onwrikbaar staan: tijdens het mengen danst het niet de keuken rond. Daarnaast is het een multifunctionele en multi-inzetbare machine.”