Fastfoodketen McDonald's heeft de steun gekregen van de Italiaanse regering om een 'authentieke Italiaanse' hamburger te serveren: de McItaly. Het ongewone initiatief doet de maag van culinaire liefhebbers omkeren.

De McItaly, die aan de man/vrouw gebracht wordt met de slogan 'McDonald's spreekt Italiaans' is volledig gemaakt met ingrediënten waarvan de origine gecertificeerd is. De burger bevat onder meer artisjok, Asiago-kaas, ui, sla en gerookte pancetta. Samen vormen ze de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. Volgens minister van Landbouw Luca Zaia wordt op deze manier de Italiaanse keuken gepromoot, vooral bij jonge mensen. "We willen jongeren een impressie van de Italiaanse smaken geven", zo verklaarde hij.

Maar het intiatief valt niet in goede aarde bij pleitbezorgers van het verfijndere culinaire werk. Carlo Petrini, stichter van de Italiaanse slow foodbeweging, die kwaliteitsvoedsel, authentieke ingrediënten en lokale producten promoot, vindt dat de regering op deze manier de Italiaanse keuken ondermijnt. "Het globaliseren van een smaak promoot hem niet maar standaardiseert en homogeniseert hem", zo schreef hij in een open brief aan een Italiaanse krant. "Dit gaat niet over het ondersteunen van Italiaanse boeren en producten, wel over geld verdienen door samen te werken met een multinational die lokale producenten verzwakt", aldus Petirini aan Reuters.

Matthew Fort, culinair journalist bij The Guardian, noemt de McItaly zelfs een 'monstrueuze daad van nationaal verraad'.

Maar Zaia, lid van de centrum-rechtse Lega Nord, zegt dat de McItaly gezond is en wel 1000 ton Italiaanse landbouwproducten per maand gebruikt, en dus de boeren een enorme boost geeft.

AH.

Fastfoodketen McDonald's heeft de steun gekregen van de Italiaanse regering om een 'authentieke Italiaanse' hamburger te serveren: de McItaly. Het ongewone initiatief doet de maag van culinaire liefhebbers omkeren. De McItaly, die aan de man/vrouw gebracht wordt met de slogan 'McDonald's spreekt Italiaans' is volledig gemaakt met ingrediënten waarvan de origine gecertificeerd is. De burger bevat onder meer artisjok, Asiago-kaas, ui, sla en gerookte pancetta. Samen vormen ze de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. Volgens minister van Landbouw Luca Zaia wordt op deze manier de Italiaanse keuken gepromoot, vooral bij jonge mensen. "We willen jongeren een impressie van de Italiaanse smaken geven", zo verklaarde hij. Maar het intiatief valt niet in goede aarde bij pleitbezorgers van het verfijndere culinaire werk. Carlo Petrini, stichter van de Italiaanse slow foodbeweging, die kwaliteitsvoedsel, authentieke ingrediënten en lokale producten promoot, vindt dat de regering op deze manier de Italiaanse keuken ondermijnt. "Het globaliseren van een smaak promoot hem niet maar standaardiseert en homogeniseert hem", zo schreef hij in een open brief aan een Italiaanse krant. "Dit gaat niet over het ondersteunen van Italiaanse boeren en producten, wel over geld verdienen door samen te werken met een multinational die lokale producenten verzwakt", aldus Petirini aan Reuters. Matthew Fort, culinair journalist bij The Guardian, noemt de McItaly zelfs een 'monstrueuze daad van nationaal verraad'. Maar Zaia, lid van de centrum-rechtse Lega Nord, zegt dat de McItaly gezond is en wel 1000 ton Italiaanse landbouwproducten per maand gebruikt, en dus de boeren een enorme boost geeft. AH.