Een delegatie ging het vaatje uit zee halen met de Broodwinner, een opleidingschip voor de visserij. De traditie om de nieuwe maatjes warm te onthalen, bestaat al 36 jaar bij de visserijgemeenschap in Oostende.

De eerste proevers zijn het er roerend over eens: de maatjes zijn lekker. Het warme voorjaar heeft wellicht zijn rol gespeeld. Maatjes moeten vet, mals en zilt zijn. De eerste nieuwe hebben naar schatting een vetgehalte van 18 tot 19 procent. Dat kan al snel oplopen tot 20 procent.

De meeste maatjes of jonge haring zijn afkomstig uit Scandinavië en Schotland. Dit jaar zouden de visjes iets duurder zijn door de hogere vraag en de hogere transportkosten. (Belga/DB)

Probeer de heerlijke recepten met maatjesharing van Yanaïka Skrzyszkowiak, ladychef of the Year.

Een delegatie ging het vaatje uit zee halen met de Broodwinner, een opleidingschip voor de visserij. De traditie om de nieuwe maatjes warm te onthalen, bestaat al 36 jaar bij de visserijgemeenschap in Oostende. De eerste proevers zijn het er roerend over eens: de maatjes zijn lekker. Het warme voorjaar heeft wellicht zijn rol gespeeld. Maatjes moeten vet, mals en zilt zijn. De eerste nieuwe hebben naar schatting een vetgehalte van 18 tot 19 procent. Dat kan al snel oplopen tot 20 procent. De meeste maatjes of jonge haring zijn afkomstig uit Scandinavië en Schotland. Dit jaar zouden de visjes iets duurder zijn door de hogere vraag en de hogere transportkosten. (Belga/DB) Probeer de heerlijke recepten met maatjesharing van Yanaïka Skrzyszkowiak, ladychef of the Year.