De lekkere schoonmaak

Gezond eten kan leuk en lekker zijn, geeft extra energie en is beter dan een eenmalige, jaarlijkse reinigingskuur. Het vergt alleen wat organisatie. Enkele menusuggesties.

Duurzaam anders gaan eten om zoveel mogelijk de giftige stoffen in je lichaam te elimineren en de lever te ontlasten, komt neer op een totaalvisie op lange termijn en is iets helemaal anders dan het zoveelste dieet tussendoor. Het heeft te maken met investeren in jezelf en je lichaam koesteren. Dat kan inhouden dat je ’s morgens meer tijd besteedt aan een voedzaam ontbijt, dat je dagelijks tien minuten uittrekt om te gaan shoppen voor een groenterijk tussendoortje en dat je ’s avonds de tijd neemt voor een wandeling van een half uur.

Belangrijk hierbij is vooral de voorbereiding en organisatie. Begin met elke week een lijstje te maken van wat je gaat koken en haal liefst biologische producten in huis. Koop elke dag wat je nodig hebt, zodat je altijd met verse ingrediënten werkt.

Wat op het menu niet mag ontbreken zijn veel donkergroene bladgroente, avocado (in beperkte mate), eieren (maar niet meer dan vier keer per week), groentesap, tofoe, buffelmozzarella en ricotta, peulen en linzen, vette vis, kip, bruine rijst, plat water en groene thee. Te mijden of in beperkte mate te gebruiken zijn onder meer rood vlees, alcohol, suiker, conserven, tarwe en groentesoorten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten, aubergines, paprika en aardappelen.

Nog een paar tips: begin ’s ochtends met een glas warm water met een scheutje citroensap om de nieren te spoelen, eet langzaam, kauw alles goed en drink een tot twee liter water per dag. Olijfolie wordt beschouwd als een sterk reinigend product, net als alle koudgeperste oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad- en sesamolie. Vermijd overschotjes, vooral van groente.

Combinaties

We geven hieronder enkele suggesties voor ontbijt en lunch. In combinatie met de bijgaande, lekkere maaltijdideeën moeten ze ontgiften, slanker maken en zorgen voor nieuwe energie.

Ontbijtsuggesties
– Een kop Griekse yoghurt met biologische honing en een banaan.
– Tarwe- en glutenvrije muesli met sojamelk.
– Gekookt ei op roggebroodtoast.

Tussendoortip voor ’s ochtends
Rauwe bloemkool en wortels met hummusdip.

Lunchsuggesties
– Buffelmozzarella met een streepje extra vierge olijfolie en gerookte zalm.
– Bruine rijst, ricotta en avocadosalade.
– Koude kip met zelfgemaakte dragonmayonasie en knapperige ijsbergsla.

Tussendoortip voor ’s namiddags
Een handvol hartige zaden.

Recepten
Wortel- en bietensalade
Bieten helpen de lever te reinigen, komijn bevordert de spijsvertering, rauwkost zit boordevol voedingsstoffen en citroensap in kleine hoeveelheid heeft een alkaliserend (lost bepaalde stoffen op) effect op het lichaam.

Gestoomde zalm met quinoa en dressing van rode ui
Quinoa is een ideale plant voor vegetariërs vanwege het hoge gehalte aan eiwitten, vitamines en mineralen. Deze eeuwenoude plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De zaden lijken op een grote, grove variant van couscous. Eet je de babyvenkel liever niet rauw, dan kun je hem licht sauteren.

Kip met zwarte peper, dahl en sambal van appel en kokosnoot Dahl (gekruide linzen) is goed voor de lever en de spijsvertering. Zwarte peper helpt tegen infecties.

Gestoomde tofoe met komkommerstaafjes en knoflook
Koop bij voorkeur verse tofoe bij de lokale Aziatische kruidenier en zorg voor dikke, heel verse knoflookteentjes, want die zijn bepalend in dit gerecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content