De Koerier Van Navarra: Bij de paellaprofessor

Wil je een ‘geboorte’ van paella van nabij meemaken dan is er De Koerier Van Navarra, waar auteur/kunsthistoricus Ivo Hermans op bestelling demonstreert hoe je het gerecht juist bereidt.

Wil je een ‘geboorte’ van paella van nabij meemaken dan is er De Koerier Van Navarra, waar auteur/kunsthistoricus Ivo Hermans op bestelling demonstreert hoe je het gerecht juist bereidt. Het is een kringwerking rond de hispano-flamenco-gedachte en de Spaanse cultuur.

Deelnemers komen op de afgesproken tijd en installeren zich in groep met aperitief in de hand in de keuken rond een grote paellapan. Al kokend vertelt Ivo Hermans over het ontstaan van het gerecht. Hij bereidt met veel toewijding een lekkere paella en vertelt terloops een goed en leerzaam verhaal.

De paellaprofessor legt uit wat la textura del arroz is, letterlijk: het weefsel van de rijst. Daarmee wordt de spiegelgladde bovenlaag van de paella bedoeld, die de geuren en de dampende aroma’s gevangen houdt tijdens de rust van het gerecht. Omdat de pan zeer groot is, gebruikt de kok niet de aangewezen ronde paellarijst. Daardoor is het eindresultaat helaas minder smeuïg.

Voor wie alles wil weten over rijst, schreef Ivo Hermans het boek Arroz, waarin hij de geschiedenis van duizend jaar rijst in Spanje vertelt, aangevuld met wetenswaardigheden, verhalen en recepten. Voor een paella met zeevruchten en kip, mét demo, betaal je 19 euro p.p. Een fles nerveuze en brute paellawijn Murviedro uit Valencia kost 18 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content