De kiwibes opnieuw (tijdelijk) in de winkel

De nieuwe oogst van de Belgische kiwibes is dit jaar groter dan ooit.

De kiwibes, een in onze contreien relatief nieuwe fruitsoort die alle smaak- en gezondheidseigenschappen van kiwi’s heeft maar kleiner is en ongeschild wordt gegeten, wint in België steeds meer terrein.

De oogst voor dit jaar wordt door de Veiling Hoogstraten geschat op 50 ton, zowat 25 procent meer dan vorig jaar. Naast een almaar toenemend aantal culinaire toepassingen wordt er nu ook onderzoek gevoerd naar een implementatie van de kiwibes in cosmetica en verzorgingsproducten.

Een vitaminebommetje

De kiwibes is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en groeit het best in een gematigd vochtig klimaat, wat ze ideaal maakt voor onze regio. Toch duurde het tot 2006 voor de fruitsoort in België geïntroduceerd werd, toen via onderzoek van de Hogeschool Gent. Intussen wordt de bes al voor het vijfde jaar op rij voor verkoop op de binnenlandse markt gekweekt.

“Zelf had ik er nog niet eerder van gehoord, maar de kiwibes blijkt heel wat mogelijkheden te hebben”, zegt topchef Roger Van Damme, die de kiwibes dit jaar mee helpt promoten door er enkele recepten voor te ontwikkelen. “Ze is niet alleen erg verslavend als snack door de zurige toets, maar is bijvoorbeeld ook zeer geschikt voor marmelades. Het is bovendien een echt vitaminebommetje.”

De kiwibes is tot half november verkrijgbaar in de meeste Belgische supermarkten. Om ze specifiek als tussendoortje aan de man te brengen, zijn de bessen verpakt in een ‘fruitshaker’ die ze tegelijk beschermt tegen blutsen en ze makkelijk eetbaar maakt. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content