De heropstanding van de Nederkouter: hotspots in de Gentse wijk

Nederkouter: Mr. Mong © -

Ruig, verloederd, verlaten. Enkele jaren geleden ging je écht geen dag flaneren op de Nederkouter in Gent. Vandaag wel. Knack Weekend toont de weg langs enkele nieuwe hotspots.

De Nederkouter in Gent, vlak voor de Veldstraat. Misschien wel een van de beroemdste straten van de stad. Waar studenten komen aangevlamd op de fiets van de uniefgebouwen boven op de Sint-Kwintensberg. Waar elke Gentenaar al eens een nachtelijk broodje ging eten in ’t Hoekske. Enkele jaren geleden stond bijna de helft van de handelszaken er te huur. Vandaag amper nog ééntje. Jonge ondernemers gaven de buurt eigenhandig een facelift.

Kwaffeur

Een dagje flaneren rond de Nederkouter start je best aan de kant van de stadsring, zodat je kan eindigen aan het water. Frederik Willems (37) verhuisde enkele weken geleden zijn salon van Sint-Amandsberg naar de Kortrijksepoortstraat. Technically geen Nederkouter maar wel het verlengde van de straat. Noem zijn stijl ‘artistiek nonchalant’. Zijn salon is alleen al voor het interieur de moeite: antieke kasten als shampoo-opslagruimte, oude drogers als decoratie. Een plek recht uit Brooklyn NY overgevlogen.

Kortrijksepoortstraat 272, kwaffeur.be

De heropstanding van de Nederkouter: hotspots in de Gentse wijk
© –

Mr. Mong

Vergeet op nummer 279 en 281 niet omhoog te kijken. Daar tekende graffitikunstenaa Simon Everaert aka Mr. Mong (34) in het kader van het recente straatkunstfestival Sorry, Not Sorry twee gevelhoge kunstwerken. Mr. Mong is een grote naam in de graffitiwereld en zijn fans zijn ook niet de minste want de Amerikaanse actrice Juliette Lewis pikte zijn werk op.

Kortrijksepoortstraat 279 en 281

E Juweelier

De 27-jarige Elise Geers opende even verderop E Juweelier, een shop waar ze een zowel eigen ontwerpen als betaalbare designers uit binnen-en buitenland verkoopt. “Ik ga op schattenjacht naar stijlen die je nergens anders vindt”, zegt Geers en ze vat daarmee de visie van zowat alle nieuwe zaken op en rond de Nederkouter samen.

Kortrijksepoortstraat 65, www.ejuweelier.be

oubenarmbandEjuweelier_KW21
oubenarmbandEjuweelier_KW21© –

Beluso

De eerste Portugese lunch- en ontbijtbar van de stad. Lissabonaar Bruno Lima (40) spreekt vooral in het Engels maar als je doorvraagt, blijkt hij ook best wat Nederlands te kunnen. Pik hier een empada of een pastel de nata om mee te nemen op, of drink een bica (espresso) of galão (latte).

Kortrijksepoortstraat 5, Facebook

Bar Belien

Dorst? Wandel enkele huizen de Verlorenkost in en hou halte bij Bar Belien, waar vroeger Taverne Den Artiest zat. Uitbaatster Barbelien Ulijn werkte voorheen aan de overkant van de straat, in de Wasbar, en startte goed anderhalf jaar geleden haar eigen bar die ze “de jonge versie van een bruine kroeg” noemt. Gelijk heeft ze, als je kijkt naar het houten interieur en het zonlicht dat binnenkomt via het schuifraam aan de straatkant dat ze bij mooi weer openzet.

Verlorenkost 9, www.bar-belien.be

Curiosa
Curiosa© –

Curiosa & co

De naam van de shop zegt het al: hier ligt vanalles. Postkaarten, juwelen, handtassen, muurdecoratie,… “Alles is handgemaakt en komt uit Europa”, vertelt oprichtster Evelien Bogaert (31). “Ik speur naar ontwerpers die betaalbare stukken maken. Niet iedereen heeft de budgetten voor dure dingen, maar je wil liefst ook niet wat in massa in de Veldstraat verkocht wordt.” Nederkouter 120, www.curiosa-co.be

Würst
Würst© –

Würst

Moet het concept nog uitgelegd worden? Würst zijn de worsten van Jeroen Meus (38). En ze komen naar Gent. Naar de Nederkouter en dat kan geen toeval zijn. “Buitenstaanders reageerden in het begin niet allemaal enthousiast op onze locatie, maar zelf vinden we ze goed bij ons passen”, vertelt Werner Van Belle, Chief Executive Dog. “Het is een opkomende buurt, je kan het zelfs al een nieuwe eetstraat in Gent noemen. We zitten er tussen de studenten én de shoppers, twee tramhaltes en een parking. En je hebt van in onze zaak zicht op de Vooruit, als je door de Bagattenstraat kijkt.” Op het menu staan de bekende worsten maar ook lokale producten zoals het Gentse bier Crabbelaer.

Opening midden juni, Nederkouter 50, www.wurstdogs.be

The Bridge – Bmx shop

De eerste bmxwinkel en van Gent, uitgebaat door Thijs Vervaeck (27), die vroeger een fietswinkel in Brugge had. De Nederkouter had lang een streetimago: er zaten (en zitten nog altijd) enkele skateshops. Met de komst van The Bridge bewijst Thijs dat die vibe er nog altijd is.

Bagattenstraat 75, www.thebridgebmx.com

ONA

Tijd voor een aperitief? Misschien wel dé publiekstrekker onder de nieuwe ondernemers tot hiertoe is wijnbar ONA, op de hoek met de Bagattenstraat. De zaak van Arne Braeckman (26) en Ona Rombaut (27) zat haast vanaf dag 1 elke avond stampvol. Op de kaart staan een 25-tal wijnen, allemaal biologische en van onafhankelijke Europese wijnboeren. Op de kaart staan een paar hapjes, zoals kazen van de Gentse kaasboer Het Mekka van de Kaas, charcuterie van slager St. Pierre aan het Sint-Pietersstation. Ter plekke versneden aan een authentieke vleessnijmachine. Lang geleden zat hier gerenommeerde florist Maenhaut (nu verderop in de straat) en dat zie je nog aan de majestueuze ingang en het marmer op de vloer.

Nederkouter 71, www.ona.gent

80d9784041d0f66874bda925185114dd4
80d9784041d0f66874bda925185114dd4© –

Sundae

Tim Thienpont (34) haalt de Franse flair naar Gent. Zijn kledingzaak verkoopt kleine Franse merken zoals La Petite Française of Toupy. Aan betaalbare prijzen. Ook hij vult het gat op tussen de grootwinkels van de Veldstraat en de highend labels. “Een stukje Parijs in Gent.”

Sint-Kwintensberg 14, Facebook

Romain Roquette

“Een saladebar opgericht door drie aangespoelde studenten”, vertelt Brecht Kerckhof (29), een van de oprichters. Op het menu staat letterlijk alleen maar sla. “Wij zagen de opkomst van de hamburgerbars en we wilden een alternatief bieden.”

Nederkouter 7, www.romain-roquette.be

De Raadkamer

Een van de laatste nieuwkomers, opgericht door Tom Lammertyn en Kim Van Hamme. Chef Lammertyn werkte vroeger in The House of Eliott in Gent en dat zie je aan zijn kaart: naast een fijnproeversmenu en à la carte is er nog een apart kreeftenmenu.

Nederkouter 3, www.de-raadkamer.be

Revue
Revue© –

Revue

Nog een interieur met vibes uit Brooklyn NY. Lange toog met drankenmuur, ouderwetse tegels op de vloer. De kaart is helemaal mee is met de trend van de ‘small bites’. Er zijn manchego, porchetta, of toast champignon om te delen. Voor wie toch liever uit zijn eigen bord eet, zijn er enkele klassiekers zoals stoverij of steak tartaar. Revue zit op Nederkouter nummer één en daarmee is ons verhaal rond. Installeer u met de dame blanche van het huis op het terras met zicht op het water en dan weet u weer waarom Gent de mooiste stad van het land is.

Nederkouter 1, www.revue-gent.be

Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content