De herfsteditie van Culinaria: nog grootser, nog langer

Tweesterrenchef Filip Claeys (restaurant De Jonkman, in Brugge) en David Martin van sterrenrestaurant La Paix in actie © /

Culinaria gooit het dit jaar over een andere boeg. Het topevenement van de Belgische gastronomie vindt voor het eerst plaats in het najaar, op een nieuwe locatie, en dat twaalf dagen lang.

Gastronomen, verenig u. Culinaria, het jaarlijkse gastronomische topevenement dat Belgisch talent in de kijker zet en chefs stimuleert om hun grenzen te verleggen, slaat voor zijn negende editie zijn tenten op op een nieuwe locatie in Anderlecht.

Tot 30 oktober staat ’s lands grootste gastronomisch festijn voor de smaakpapil in teken van de nieuwste culinaire trends. Dit jaar draait alles om een ‘verlangen naar verandering, een behoefte aan vernieuwing, en het creëren van een ongeëvenaarde ervaring’. Klinkt aanlokkelijk? Dat is het ook.

Autumn-editie

Voor deze negende editie van Culinaria werden de grote middelen bovengehaald. Het evenement, doorgaans gepland in de lente, vindt voor het eerst plaats tijdens de periode waarin de bladeren en masse van de bomen dwarrelen. Dat betekent ándere producten in de kijker, ándere schotels om te degusteren en vooral veel herfstkleuren in het bord. ‘We verwisselen de zoetheid van mei voor de onvoorspelbaarheid van de maand oktober met zijn rijkdom aan herfstproducten’, aldus de organisatie.

De herfsteditie van Culinaria: nog grootser, nog langer
© /

Ook nieuw: de locatie. Tour & Taxis werd ingeruild voor een voormalig industrieel magazijn in Anderlecht, aardig ingericht en ingedeeld in verschillende ‘omgevingen’ en niveaus.

Voor een gastronomische ervaring is de S.Pellegrino Gastronomique the place to be. Hier schotelen elke avond vier gerenommeerde Belgische en internationale chefs (omringd door de beste sommeliers) een exquise achtgangenmenu voor.

De herfsteditie van Culinaria: nog grootser, nog langer

In de gastronomische foodmarket, in het centrale gedeelte, kun je naast kopen en proeven van specialiteiten en artisanale topproducten (van Zwitserse kazen tot het kwaliteitsvlees van topslager Dierendonck), ook kennismaken met de signatuurgerechten van tien koks. Aan smaakvolle ontdekkingen en heerlijkheden ook hier geen gebrek.

Culinaria voorziet nog een aparte ruimte voor de gastronomische workshops, hoge tafels om te aperitieven, lange tafels om wijnen te degusteren, een VIP-lounge en een champagnebar.

Voor het stevigere benenwerk (en de nachtraven) is er de Perrier Club – met een urban interieur – waar gerenommeerde mixologisten tot in de vroege uren de beste cocktails en hapjes serveren, op de tonen van een gast-dj.

Topnamen

Voor deze eerste herfsteditie van Culinaria verzamelen meer dan 60 Belgische chefs onder één dak, vergezeld door gepassioneerde ambachtslieden en bartenders.

Chefs van de Mercato-ruimte

Bart de Pooter**, Bruno Timperman, Carl Gillain, Christophe Pauly*, Dario Puglia, David Martin*, Denis Broeckx*, Denis Delcampe, Eric & Tristan Martin, Fabrizzio Chirico, Gilles Joye*, Giovanni Bruno*, Hendrik Dierendonck, Hermes Vanliefde, Isabelle Arpin*, Jan Menten, Jean-Philippe Watteyne, Joël Geismar, Johan Haiverlain, Kenny Bernaerts, Laury Zioui*, Mario Elias*, Martin Volkaerts, Michel Borsy & Andy De Brouwer, Michiel Rabaey, Nicolas Decloedt & Matthieu Chaumont, Niels Brants, Marcelo Ballardin, Sébastien Wygaerts & Diederik Herbots, Olivier de Vinck, Olivier Massart*, Pascal Vandenheule, Patrick Aubrion, Paul Morel, Philippe Meyers*, Pierre Ciampi, SamD’Huyvetter, Stephan Jacobs, Viki Geunes**, Willem Hiele, Yannick van Aecken.

Chefs van de S.Pellegrino Gastronomique

Bart De Pooter**, Benoit Dewitte*, Christophe Pauly*, Clément Petitjean*, David Martin*, Dimitry Lysens*, Eric Martin, Filip Claeys**, Florent Ladeyn* (France), Giovanni Bruno*, Julien Burlat*, Laurent & Vincent Folmer*, Laury Zioui*, Lionel Rigolet**, Loïc Villemin*(France), Marcelo Ballardin, Mario Elias*, Pascal Devalkeneer**, Patrick Roger, Philippe Fauchet*, Pierre Marcolini, Sang Hoon Degeimbre**, Thomas Troupin*, Viki Geunes**, Viljahmur Sigarduson.

De bartenders :

Olivier Jacobs, Kevin Ligot, Matthieu Chaumont, Geoffrey Canilano, Thibault Mequignon

Culinaria

Van 18 tot 30 oktober 2016, vaartdijk 8, www.autumn.brussels

De herfsteditie van Culinaria: nog grootser, nog langer
© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content