De gin-tonictrends van het moment

© iStock

Er is goed nieuws en er is beter nieuws. We beginnen met het goede nieuws: gin-tonic is méér dan een hype. Het betere nieuws: je favoriete drankje is volwassen geworden. Dit is hoe je het ideale aperitief nu het best drinkt.

Weet jij nog wanneer je je eerste gin-tonic hebt gedronken? Nee? Wij ook niet, zo lang houden we al van de cocktail. Critici beweerden dat de massale liefde voor het drankje een hype was die gauw zou overwaaien, maar dat spreekt expert in mixology Ben Belmans tegen. “100 jaar geleden was de ginmarkt veel groter dan vandaag. Er is dus nog altijd groeipotentieel en de hype is zeker nog niet uitgeblust. Maar de manier waarop we van de cocktail zullen genieten, gaat wel veranderen.”

1. Nog meer gins

We worden met de regelmaat van de klok om de oren geslagen met nieuwe gins en dat zal de komende tijd niet veranderen. We hebben al behoorlijk wat experimenten zien passeren, zoals tal van Belgische gins of gin die gerijpt is in vaten waar eerder whisky in zat en daardoor dat specifieke aroma heeft overgenomen. Belmans vermoedt dat producenten enkel nog verder zullen gaan met hun experimenten.

2. Betere tonic

Een cocktail is maar zo goed als het zwakste ingrediënt. Tot nu gingen we dus massaal op zoek naar de beste gin, maar werd de mengdrank nog te vaak uit het oog verloren. Door de opkomst van steeds complexere en aromatischere gins, doen vandaag ook bijhorende tonics hun intrede. Erasmus Bond is bijvoorbeeld een Belgisch merk dat complexe smaken als citrus of bitterheid laat primeren boven zoet. Zelfs zonder gin prima te versmaden.

Ben Belmans
Ben Belmans© UPR

3. Weg met snuisterijen

Als je al twee goede basisproducten hebt, waarom zou je je glas dan nog volstoppen met andere prullaria? Vandaag de dag blijven de komkommer, rozemarijn, besjes en bloemetjes steeds meer weg uit je glas. (En bijgevolg ook uit je mond, want daar eindigden die ondingen uiteindelijk toch altijd.) Net zoals in de keuken, gaan we in ons glas back to basics.

4. Natuurlijke smaken

We stellen pure smaken steeds meer op prijs. Bitter wordt bijvoorbeeld steeds meer geapprecieerd en dus worden tonics minder zoet. Een te zoete tonic onderdrukt namelijk de natuurlijke smaken van gin, terwijl die kruidige complexiteit net volop floreert in ons glas.

5. Andere mixdrank

Bartender Ben Belmans is er rotsvast van overtuigd dat we nog wel even gin zullen blijven drinken, maar ook dat we variaties zullen blijven bedenken. De pretlichtjes in zijn ogen vlammen op als hij nog maar nadenkt over de oneindige mogelijkheden. Zijn meest plausibele gok? De vervanging van tonic door een andere mixdrank. En daarbij kijkt hij lonkend naar het steeds populairder wordende gemberbier. Een ding is zeker: de gin-tonic zal nog niet meteen van de menukaarten geweerd worden.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content