De delicate smaak van lamsvlees

Een lam mag je culinair gezien niet met een schaap vergelijken. Een woordje uitleg. Én recepten.

Een lam mag je culinair gezien niet met een schaap vergelijken, net zo min als je kalfsvlees en rundvlees met elkaar mag verwarren. Een lam is lam tot de leeftijd van een jaar. Daarna is het schaap en is het vlees veranderd van wit en zacht naar bleekroze en vervolgens naar rood en is de smaak uitgesproken en minder aantrekkelijk.

De leeftijd van het dier komt via het vet goed tot uiting : het laagje vet bij jonge lammeren smelt op de tong en heeft een delicate smaak, vooral wanneer het op een vakkundige manier is gebakken. Het vet van een volwassen schaap is bijna penetrant van smaak en stevig van textuur.

Lammeren worden in het voorjaar geboren en horen daardoor bij de lente en vooral bij Pasen. Er zijn in de wereld heel wat landen die op grote schaal lamsvlees produceren, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor is het mogelijk om ook buiten de Belgische lente vers lamsvlees te degusteren. De rassen verschillen en de voeding verschilt. Beide hebben invloed op de kwaliteit en het karakter van het vlees.

Beroemd is het Nederlandse lam van het eiland Texel en het Franse lam van Pauillac en Sisteron. Ook uit Wales komt lamsvlees van hoogstaande kwaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content