Koetshuis wordt veggie-hotspot

Elke Vandormael stopte met Murni in de Geuzenstraat en sloeg de handen in elkaar met de horecagroep Shrimp Tempura. Ze opende met Wim Van der Borght een nieuwe Murni in het schilderachtige koetshuis in het park van Kasteel den Brandt. Tegelijk wordt er gewerkt aan een tweede zaak, terug op 't Zuid, op de plek waar Bar Italia huisde. Murni in het park is dagelijks geopend van 7.30 uur tot 22 uur en wordt druk bezocht. Je kunt binnen tafelen in een huiselijke sfeer of gemakkelijk gerechten afhalen, want er is genoeg gratis parking voor de deur. In de lente komt er een omheinde speeltuin voor de kinderen en een sfeervol terras. Elk weekend is er kinderanimatie. Bij Murni zetten de koks in op duurzaamheid. Je kunt tot 17 uur ontbijt en brunch bestellen met biobrood, artisanale croissants met bio-ingrediënten, bio-eitjes, açai-bowls tot bestsellers zoals eggs benedict en glutenvrije en veganistische pannenkoeken. Daarnaast is er van 12 uur tot 21.30 uur lunch en diner met homemade gerechten geïnspireerd op de keuken van Tel Aviv en Aziatische gerechten. Opvallende items zijn de 'Built your own avocado-toast' en de 'Built your own- yoghurt'. Vega(n)-liefhebbers komen aan hun trekken, want groenten, oergranen en fruit primeren. Vis, vlees en kaas wordt vooral gebruikt als topping of side dish. De eerste verdieping is ingedeeld in ruimtes die je kunt afhuren en een coworkingplek.

Murni Food, Beukenlaan 12 (Kasteel den Brandt), 2020 Antwerpen/Wilrijk, murni.be

Murni © Michel Vaerewijck

Foodspot

Midori ligt aan de ingang van de WATT-toren, onder de luxe coworkingplek Fosbury & Sons. Deze moderne deli en traiteur is een initiatief van het team achter Coffeelabs en mikt op hongerige voorbijgangers en de werknemers van de omliggende kantoren. De ruimte werd door het Antwerpse designbureau Going East strak ingericht in monochrome kleuren met brute materialen zoals staal, glas en beton. De verhoogde keuken heeft een grote toog vol bereide gerechten. Een ontbijt met granola en toast met cinnamon roll, een snelle hap, een power bowl, een driegangenmaaltijd met signature dishes of cheesecake in de namiddag? Alle gerechten zijn gezond en gemaakt met verse kwaliteitsproducten. Veel bereidingen zijn geïnspireerd op de recepten van Ottolenghi en veelal vegetarisch of veganistisch. Een salade met graan, drie toppings en vis of vlees kost 14,90 euro.

Midori, Mechelsesteenweg 271, midorideli.com

Sprookjesachtige chocoladewereld

In het gebouw aan het Astridplein waar ook hotel Radisson Blu zich bevindt, opende het grootste chocolademuseum ter wereld. Het modern opgevatte interactieve belevingscentrum is vierduizend vierkante meter groot. Je leert er in een sprookjesachtige sfeer alles over het productieproces van chocolade met drie proefmomenten langs het parcours. Bij het museum horen ook een restaurant en een bar. De naam Octave verwijst naar smaakpionier Octaaf Callebaut. Een gedeelte van het restaurant is als een silo opgevat: aan de bovenkant van de tank is een loveseat, aan de onderkant een kiosk die leidt naar de straat van ijs, wafels, pannenkoeken en nagerechten. Chef-kok is Thomas de Weyer die ervaring opdeed bij Sergio Herman in Pure C.

Chocolate Nation/restaurant Octave, Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen, chocolatenation.be

Chocolate Nation/restaurant Octave © MICHEL VAEREWIJCK

Stokes food corner

Op de trendy site van het voormalige Militair Hospitaal in 't Groen Kwartier opende Stokers. De vroegere stookplaats is nu een moderne vijfsterrenwerkplaats met een kantine. Daar is iedereen welkom voor een ontbijt, lunch of gezonde snack tussendoor. Voor het ontbijt is er bijvoorbeeld compote van rauwe appel met chiazaad gekruid met kaneel, nootmuskaat en himalayazout, vergezeld van skyr (IJslandse kwark), walnoten, veenbessen en hennepzaad. De lunch bestaat uit een salade van biospeltgraan met geroosterde bloemkool, kikkererwten, lange bonen, rodekool en spinazie, afgewerkt met hazelnoten, gepekelde biet en dressing met Indonesische lange peper. De Deense chef-kok Martin wordt gecoacht door Julien Burlat, de vroegere kok van de Dôme. Martin kreeg de opdracht om te werken met verse, lokale en vitaminerijke producten. Stokers is een initiatief van reclamemaker André Duval, die het concept samen met dochter Valérie bewaakt en uitbaat. De kantine is geopend op werkdagen van 8 uur tot 18 uur.

Stokers, Artsen Zonder Grenzenstraat 31, 03 345 75 31, stokers.co/home

Stokers © MICHEL VAEREWIJCK

Geheimzinnige cocktailbar

Vader Jan en dochter Hannah Van Ongevalle staan aan de basis van de bekende cocktailbar The Pharmacy in Knokke. Sinds januari is er een tweede zaak in het park van Kasteel den Brandt, in de dakkapel van een zijvleugel van het restaurant Danielli di Vino. De ingang creëert een waas van geheimzinnigheid, want dat hoort bij The Pharmacy. Hannah leidt de zaak. Zij sleepte in 2014 de titel van 'Beste Bartender van België' in de wacht en maakte haar faam met uitdagende recepten. Ze bedacht onder andere een cocktail met geranium & paardenbloem. Intussen maken ook haar broer Ran en zus Noa deel uit van The Pharmacy. Beiden zijn inmiddels ook gerenommeerde bartenders. Op de menukaart vind je - naast klassieke en innovatieve cocktails - allerlei curieuze weetjes.

The Pharmacy, Beukenlaan 12 (Kasteel den Brandt), 2020 Wilrijk/Antwerpen, the-pharmacy.be

The Pharmacy © MICHEL VAEREWIJCK

Bril bouwt brasserie

Op de site van het voormalige Militair Hospitaal verbouwen het team achter boetiekhotel Julien en architect Vincent Van Duysen het vroegere augustinessenklooster. Het ambitieuze hospitality-project, dat bestaat uit vijf gebouwen, omvat een boetiekhotel met 44 kamers, een wellness met ecologische zwemvijver, door landschapsarchitect Wirtz aangelegde tuinen, een winkel, een bar en restaurant August. In de bar en het restaurant hebben Nick Bril en zijn headchef Pieter Starmans van overbuur The Jane de leiding. Er werd gekozen voor een toegankelijke terroirkeuken op basis van seizoenproducten. Half april zou August de deuren openen.

August, Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen, 03 500 80 80, august-antwerp.com

Vis eten achter het loket

Nikolaj Kovdal - medeoprichter van Fiskebar, Østerbar, Gå Nord en Bar Noord - opent samen met Sen Kulanthaivelu het nieuwe restaurantconcept Fiskeskur. De naam is Deens voor vissershutje. Voor dit eerste visrestaurant op 't Eilandje werd een oud douanegebouw omgebouwd. De sfeer is authentiek, want aan het originele interieur is amper iets veranderd. De loketten zijn bijvoorbeeld eetplaatsen en mensen kunnen eten bestellen aan de oude balie. De koks gaan back to basic en koken op een open vuur. Zij maken gebruik van een Rocket Stove, die zowel als broodoven als verwarming voor de zitplaatsen dient. Ze laten zich inspireren door de vangst van de dag en de lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren. In de toekomst zijn er plannen om via fermenteren en pekelen zo weinig mogelijk restafval te creëren. Kovdal wil het allemaal rock-'n-roll houden. Kijk dus niet raar op als er plots een mosselboot aanmeert.

Fiskeskur, Kattendijkdok-Oostkaai, Cadix-wijk, Antwerpen, 7 dagen per week open van 12 tot 23 u, fiskeskur.be

Fiskeskur © Michel Vaerewijck

Healthy comfortfood

Voor een zonnige hap uit het Midden-Oosten is er Felfel, het grote, laagdrempelige restaurant van de jonge Marokkaanse ondernemer Ghailani Anasse. Hij is oud-cursist van Syntra Brussel en werd enkele jaren terug als eigenaar van het Brusselse restaurant L'Inconnu verkozen tot 'Best startende ondernemer Diwan Awards'. Felfel is zijn nieuw project, waarvoor de oude kledingzaak Venezia werd omgetoverd tot restaurant. Zijn jongere broer Elias is chef-kok. Om van een bezoek een kleurrijke belevenis te maken reisde Ghailani naar Marokko op zoek naar handgemaakt keramisch servies en decorstukken. Het concept draait rond healthy comfortfood, dat zijn oorsprong vindt in Libanon en Marokko. Het biobrood wordt in huis gebakken in een traditionele tannour. Felfel is open van 8 tot 18 uur voor een gezond ontbijt, thee, koffie en lunchgerechten, waarin kikkererwten, koriander, platte peterselie, komijn en knoflook de hoofdrol spelen.

Felfel, Mechelsesteenweg 37, 0467 66 77 38, facebook.com/felfelantwerpen

Felfel © MICHEL VAEREWIJCK

Plantaardig bewind

Karen Neven had de toeloop niet verwacht, maar haar veggie en vegan kantine Hart viel vanaf de eerste dag in de smaak. Hier wordt niet moeilijk gedaan: het eten is puur én ook nog eens plantaardig. Natuurlijk spelen de kleine prijzen ook een rol: een populaire tofu scramble met tuinkruiden en brood kost 11 euro, pancakes 11 euro, toast met cashew, ricotta, oesterzwammen, rucola en granaatappel 12 euro, een plantaardige lasagne 16 euro en een healthy bowl met gegrilde groenten, granen en rauwkost 14 euro. Ontbijten kan de hele dag door. Het brood komt van bakkerij Domestic. Hart heeft een speels, tijdloos en kleurrijk interieur van Dries Otten. Karen is trots op haar bank, die volledig op maat werd gemaakt en zorgt voor een huiselijk gevoel.

Hart, Minderbroedersrui 35, 03 386 37 27, www.hart-antwerpen.be

Hart © MICHEL VAEREWIJCK

Barnights

Paul Morel was, voor hij Atelier Paul Morel oprichtte, vijf jaar lang de barmanager en beverage-verantwoordelijke bij Sergio Herman in Zeeland en Antwerpen. Na ontdekkingstochten in Londen, Barcelona en Chicago werd hij consultant. Zijn Atelier Paul Morel dateert van 2016 en verhuisde recent naar een locatie op de gourmet site van de oude De Koninck-brouwerij. Het nieuwe atelier is zowel toegankelijk voor professionals als voor particulieren. Voor de organisatie van de evenementen en barnights werkt hij samen met lokale en internationale chefs. Particulieren kunnen reserveren voor thema-avonden rond cocktails, sake en thee. Paul Morel deelt de ruimte met partner Farah Soeleimansjah van The Noodle Agency. Zij is gefascineerd door thee in al zijn geuren en kleuren en onderhoudt rechtstreekse contacten met theeboeren in Azië.

Atelier Paul Morel, Boomgaardstraat 1, 0471 87 58 41, www.morel.co, www.exploretock.com/atelierpaulmorel

Atelier Paul Morel © GF/FOTOSTUDIO UYTTEBROECK - VERSCHUEREN