De 20 meest vreemde gerechten van over heel de wereld

© Reuters

Verbazingwekkend, vreemd of gewoon ronduit gruwelijk: als u onderstaande gerechten op een menukaart ziet staan weet u maar beter wat u bestelt.

Na talloze afleveringen van Expeditie Robinson en Fear Factory knipperen we zelfs niet meer met onze ogen wanneer deelnemers wormen, maden, sprinkhanen of gefrituurde tarantula’s naar binnen moeten spelen. Toch zijn er nog steeds gerechten die de rillingen over onze rug laten lopen. The Daily Meal maakte een oplijsting van ’s werelds meest bizarre eetgewoonten en liet ons onze apetijt verliezen. 1. Schapenkop De schapenkop is een delicatesse in Noorwegen en sommige andere Noord-Europese landen waar u het hoofd volledig intact (met de hersenen, ogen en tong er dus nog in) gewoon bij de slagerij kunt krijgen. Verrassend: de oogballen, tong, wangen, oren en huid zijn heerlijk zacht en sappig volgens een reporter van The Daily Meal

2. Wespenkoekjes In het Japanse stadje Omachi, zo’n 160 km van Tokyo, worden wespen gevangen, gekookt, gedroogd en verwerkt in goedkope koekjes. Iets zegt ons dat ze bij Pick Up momenteel verbleken.

3. Moederkoek of placenta Traditioneel heet het placentofagie en is het de gewoonte van zoogdieren die na het werpen hun moederkoek opeten om weer op kracht te komen. In sommige culturen neemt men “zoogdieren” nogal letterlijk en eten ook mensen hun moederkoek of wordt het verwerkt in medicijnen tegen onvruchtbaarheid, impotentie en depressie.

4. Kakkerlak Teriyaki De “hissing cockroach” is de grootste kakkerlaksoort en niet bepaald de lieftalligste. In New Jersey worden deze insecten echter ondergedompeld met honing en sojasaus en in de friteuse geworpen om te dienen als krokante snack.

5. Elandsnuit In Alaska heeft men de gewoonte een (onthaarde, dat wel) elandensnuit te koken en samen met ui, look en een kruidenmix in gelei te conserveren. Eens wat anders in die traditionele belegtoog.

6. Balut

Dierenliefhebbers opgelet. ‘Balut’ is een zachtgekookte eendenfoetus, verkrijgbaar in bepaalde gebieden van Vietnam en de Filipijnen. In principe is Balut gewoon hetzelfde als een zachtgekookt ei, behalve dat het naast eigeel ook een onderontwikkeld eendje bevat. Paaszondag in Vietnam, iemand?

7. Escamoles Escamoles zijn mierenlarven die in Mexico op taco’s en andere typische gerechten worden gestrooid. Ze schijnen zo zacht als platte kaas te zijn en een nootachtige smaak te hebben. Ons lijkt het een perfecte (en geluidloze) bioscoopknabbel.

8. Salo Bruutweg gezegd is salo puur varkensvet dat vooral in Slavische landen bijzonder populair is. Zij die gaan voor een culinaire belevenis kunnen het kruiden met look, peper en zout en de smaak tot zijn recht laten komen met een shotje wodka maar eerlijk is eerlijk: het blijft gewoon vet.

9. Surströmming Ingeblikte en gefermenteerde Baltische haring van Noord-Zweden die bekend staat om de braakreflex te prikkelen. De geur die het goedje afgeeft is zo sterk dat het bijna verboden is het blik binnen te openen; zoniet dringt de kleur in kleding en zelfs meubilair. De zweden eten Surströmmig tussen een boterham met het gemak dat wij een broodje martino smeren.

10. Nutria De nutria of rivierrat/-bever is een klein knaagdier uit Zuid-Amerika dat zich voornamelijk voedt met planten. Omdat het de befaamde wetlands van het gebied zo vernielde werd het goedgekeurd deze nutria te vangen en -ach nu we toch bezig zijn- op te eten in een poging de nutria-populatie te beperken. Tip voor de dames: deze rivierratten bevatten amper vet en zijn rijk aan proteïnen, een gezond alternatief voor kipfilet zo u wil!

11. Stierentestikels Laat u niet vangen wanneer u Rocky Mountain Oysters op de kaart ziet staan; deze cowboydelicatesse zijn wel degelijk de testikels van jonge stieren die verwijderd werden om hun agressie in te tomen. Konden gefrituurd of met een jolige cocktaildipsaus op uw bord komen te liggen als u dit artikel niet had gelezen.

12. Cuy Lijkt verdacht veel op uw cavia en misschien ìs het dan ook maar als u in Ecuador, Bolivia of Peru deze schattige diertjes koopt, weet dan dat ze bedoeld zijn om op te eten. Het vlees zou ontzettend mals en sappig zijn en smaakt het beste wanneer het traag geroosterd wordt in een marinade van tabasco

13. Shirako Genoeg mensen watertanden bij het zien van Shikaru op de menukaart. Shikaru is de milt van een kabbeljauw en de puddingachtige structuur wordt als bijzonder smakelijk ervaren bij de Japanner.

14. Yak penis De penis van een yak zou de impotentie bij mannen en de puistjes bij vrouwen verhelpen. In China wordt het orgaan dan ook met smaak verorberd, met een geutje soyasaus om de rubberachtige smaak enigszins te compenseren.

15. Slangenwijn Slangenwijn is voor de inwoners van Zuidoost-Azië niet meer of niet minder dan een opwindend drankje. Er bestaan twee soorten, de bekendste voor ons is wellicht de wijnfles met het lichaam van een gifslang in. Het gif is wordt teniet gedaan door het hoge alcoholgehalte van de wijn. Een andere “slangenwijn” is wanneer men de onderbuik van de slang opensnijdt en het bloed vermengt met rijstwijn tot een vloeistof die in 1 ruk in het keelgat wordt gegoten.

16. Hakarl Hakarl is het rottend vlees van de Groenlandse haai waar men in Ijsland zelfs de wenkbrauwen niet meer voor optrekt. De vis wordt tot twaalf weken gefermenteerd en daarna enkele maanden gedroogd. Het goedje heeft een penetrante geur en een adembenemend scherpe smaak.

17. Casu Marzu Oude kaas is in vele landen een delicatesse maar casu marzu gaat net nog dat stapje verder. Dit gerecht is afkomstig uit Sardinië en is niet meer of niet minder dan rotte schaapskaas waarin zich larven hebben genesteld. De kaas is uitzonderlijk zacht, soms zelfs vloeibaar en wordt gegeten met de levende (opspringende!) larven er nog in. Uit hygiënische en gezondheidsvoorzorgen is deze kaas verboden in de Europese Unie, al is ze nog steeds verkrijgbaar op de zwarte markt.

18. Eekhoornhersentjes Wanneer u mensen uit Kentucky op eekhoorns ziet jagen vreest dan niet: ze hebben gewoon honger. De hersenen van eekhoorns worden er immers gewoon tussen de soep en de patatten opgediend, soms geklutst tussen een eitje, soms gewoon op een toastje.

19. Pani ca’ Meusa De pani ca’ meusa, ook wel eens broodje milt genoemd, is bijzonder gekend in Sicilië en bevat milt (soms lever) dat in veel vet gebakken wordt en opgesausd is met citroen en ricottakaas.

20. Vleermuizenpasta Wie dacht dat kreeften het wreed hadden: in Thailand vangt men levende vleermuizen die in een ketel kokend water worden gegooid en bijgekruid worden met speciale kruiden alvorens ze tot een pasta gestampt worden. Wie weet dat vleermuizen ontzettend veel ziektes bevatten en ze met pels en al vermalen worden weet dat dit gerecht niet enkel dier- maar ook mensonvriendelijk is. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content