De 13 beste koffiebars in Vlaanderen

© iStock

Tegenwoordig schieten de espressobars als paddenstoelen uit de grond. Waar wordt het zwarte goud ook volgens de regels van kunst geserveerd? Wij selecteerden 13 uitstekende koffiebars in Vlaanderen.

Een vijftal jaar geleden moest je in Vlaanderen een heuse queeste houden om jezelf te trakteren op een gebalanceerde filterkoffie, een doortastende espresso of een vakkundig bereide cappuccino. Tegenwoordig moeten cafeïneadepten zich hoeden voor een overdosis wanneer ze door de Vlaamse steden kuieren. Het aanbod koffiebars is in enkele jaren tijd immers vertienvoudigd en druist daarmee flink in tegen de heersende trend in de horecawereld. Het onderstaande lijstje maakt je wegwijs naar de beste barista’s en meest knusse koffienirwana’s die Vlaanderen te bieden heeft.

Antwerpen

1. Caffènation

Caffènation is een begrip in de koffiewereld. De koffiebar zag het licht in 2003 en ontgroeide algauw het oorspronkelijke pand maar de typerende, ietwat nonchalante sfeer die er heerste verhuisde gretig mee. Achter het succes staat een gedreven team barista’s, eeuwig zoekend naar de ultieme koffiebeleving. Dankzij een eigen branderij kan je bij Caffènation steeds terecht voor een ruim aanbod aan huisgebrande, seizoensgebonden originebonen.

Praktisch: Mechelsesteenweg 16, Antwerpen. Alle dagen geopend.

2. Normo

Wanneer je op een druilerige dag Normo binnenwandelt, onderga je een spontane metamorfose door de indringende koffiegeur die er heerst. In de hoek van het New-Yorks ogende pand pronkt een industriële koffiebrander waarmee uitbater Jens Oris de groene koffiebonen vakkundig omtovert tot een diepgaande espresso- of filterboon. Een paradijs ook voor slowcoffee-liefhebbers.

Praktisch: Minderbroedersrui 30, Antwerpen. Op zon- en feestdagen gesloten.

3. Broer Bretel

Tussen de historische dokken en sluizen van het Antwerpse Eilandje kan je al ruim drie jaar terecht bij Broer Bretel. ‘Foodperfectionist’ Toon Craen en zijn drie broers bewijzen er elke dag opnieuw waarom ze een vermelding verdienden in The New York Times. Slurp op het zonnige terras aan een huisgemaakte ijsthee geïnfuseerd met appel, venkelbloesems en peterselie of nestel jezelf in één van de comfortabele zetels met een vakkundig bereide espresso of filterkoffie. Ook het persoonlijke contact tussen barista en klant is een stokpaardje van de goedlachse broers.

Praktisch: Nassaustraat 7, Antwerpen. Alle dagen geopend.

4. Kolonel Koffie

Het gaat goed met Kolonel Koffie, en terecht. De espressobar op de Vlasmarkt betekende lange tijd een warm toevluchtsoord in het drukke stadscentrum, een plek waar je even tot rust kon komen. Begin november marcheerde de Kolonel naar een ruimer pand op de Troonplaats. Het is een koffiebar met een internationaal karakter in een volkse buurt. Geniet hier van excellente espressobereidingen en ambachtelijk gebak in een ruime, lichte omgeving.

Praktisch: Montignystraat 51, Antwerpen. Gesloten op zon- en feestdagen.

Gent

5. De Superette

Om onbegrijpelijke redenen slagen de meeste ontbijt- en lunchadresjes er niet in om ook kwaliteitskoffie te koppelen aan hun concept. De Superette van topchef Kobe Desramaults gooit die onfortuinlijke tendens omver. In dit knusse pand wordt je artisanaal sneetje zuurdesembrood vergezeld door een smeuïge latte of een genuanceerde espresso.

Praktisch: Guldenspoorstraat 29, Gent. Op maandag en dinsdag gesloten.

6. Or

Koffieliefhebbers kunnen Gent niet bezoeken zonder binnen te wippen bij Or. Deze pionier begon in 2001 als experimentele koffiebranderij maar groeide uit tot een heuse keten met koffiehuisjes in Gent, Brussel en Etterbeek. Het team achter Or trekt jaarlijks naar verschillende koffielanden op zoek naar plantages die hun filosofie delen. Om bij te blijven mag je niet stil blijven zitten!

Praktisch: Walpoortstraat 26, Gent. Op feestdagen gesloten.

7. Gustaf

Gustaf is wellicht één van de kleinste koffiebars van Vlaanderen, maar valt daarom niet weg te cijferen uit deze lijst. Uitbater Xavier neemt voor elke koffie en elke klant uitgebreid de tijd. Uit dit knusse huisje wandel je niet ontevreden, noch anoniem buiten.

Praktisch: Sint-Jacobsnieuwstraat 45, Gent. Gesloten op zondag.

8. Panorama

Ooit voorzagen de uitbaters van Panorama de Gentenaars van koffie vanuit een origineel ingerichte Renault Estafette. De twee wilden echter meer en maakten de stap naar een eigen stek. Dit uniek ingerichte hoekpand, gelegen tussen de Vooruit en de Opera, heeft haar naam niet gestolen. Terwijl je hier van een eerlijke tas koffie geniet, bieden de grote vensters je genoeg licht om een boek te lezen of je blik op straat te laten dwalen.

Praktisch: Nederkouter 71, Gent. Gesloten op zondag.

Leuven

9. Noir

Leuven is niet overstelpt met koffiebars. Maar kwaliteit primeert op kwantiteit, weten ze bij Noir. Op dit unieke adresje heerst een losse sfeer en kan je vanuit de comfortabele nestelhoekjes genieten van een uitgebreide kaart. Het grootste deel van het koffieaanbod is op basis van espressoshots, maar ook een slowcoffee – koffie op grootmoeders’ wijze zeg maar- kan je er degusteren. De ideale tussenstop tijdens het shoppen. Geef ook de taart een kans!

Praktisch: Naamsestraat 49, Leuven. Gesloten op zondag.

10. MOK

In de Diestsestraat vind je MOK, een microbranderij annex shop en bar. Wat speciaal is aan deze koffiehotspot is dat eigenaars Jens Crabbé en Nicky Ruttens hun bonen zelf selecteren en eigenhandig branden, waardoor ze met een uniek aanbod op de proppen komen. Zowel leek als snob komt bij MOK aan zijn trekken.

Praktisch: Diestsestraat 165, Leuven. Gesloten op zondag.

Brugge

11. Vero Caffè

Bij Vero Caffè draait het om de essentie van koffie. Het is niet altijd eenvoudig om een correct bereide cappuccino in een toeristische buurt te vinden. Bij een cappuccino hoort namelijk geen emmer slagroom. Hier hebben ze begrepen dat het ook anders kan. Bedankt, Vero Caffè!

Praktisch: Sint-Jansplein 9, Brugge. Alle dagen geopend.

Hasselt

12. King Kong

Dat het mogelijk is om rond je veertigste je leven volledig om te gooien en een gedurfde sprong te wagen, bewijst het openhartige koppel van deze gezellig-drukke espressobar. Met een reusachtig King Kong-hoofd op de muur en wasmachinetrommels als lampenkappen, ademt het pand een hippe sfeer. En de koffie die je in die setting krijgt? Die is onberispelijk.

Praktisch: Maastrichterstraat 58, Hasselt. Gesloten op zondag.

Kortrijk

13. Viva Sara

Viva Sara verwelkomde haar eerste klant in 1987 en is dus een gevestigde waarde in de wereld van het zwarte goud. In dit reusachtige pand kan je genieten van een zelfgebrande, intrinsieke koffie. Verdwaal ook gerust tussen de koffie-attributen die er tentoongesteld staan terwijl je de geur van passie inademt. Viva Sara is naast een koffiebar ook een museum dat surft op de laatste tendensen van de koffiescène. Maar je kan hier ook terecht voor een breed gamma aan uitzonderlijke theesoorten uit tuinen over de hele wereld.

Praktisch: Grote Markt 33, Kortrijk. Gesloten op zondag.

(JC/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content