Dankzij deze drankjes wordt oudejaar ook voor Bob gezellig

Een zelfgemaakte limonade met granaatappel en rode vruchten. © iStock

Dezer dagen wordt er genoeg alcohol verzet om het Aralmeer opnieuw mee te vullen, maar een beetje verantwoordelijke Bob blijft daar ver van weg. Aangezien een hele avond niets drinken maar dorstig lijkt: een leidraad voor een alcoholvrij feest.

Elke Bob kent het wel: te gast zijn op een tot in de puntjes verzorgd feest, maar wel een hele avond water moeten drinken. Niets mis mee natuurlijk, maar wel weinig feestelijk en een tikje saai. Zeker als de andere gasten wél lekkere drankjes voorgeschoteld krijgen en als je nonkel Frans continu – en elke keer een tikkeltje luider – herhaalt dat water voor de vissen is. Speciaal voor Bob: heerlijke alcoholvrije drankjes voor bij elke fase van het oudejaarsfeest.

Aperitief

Het aperitief, dat betekent cocktails! En het is niet omdat die alcoholvrij moeten zijn dat we een mengeling bedoelen van vruchtensap en grenadine. (Hell no, jij druist nog liever in tegen je overenthousiaste nonkel Frans door een glas water te drinken dan dàt te moeten consumeren.) Nee, we bedoelen wel degelijk zo’n volwaardige cocktail, met fruit erin enzo. Vervang simpelweg de alcoholische drank in het recept dat je je andere gasten voorschotelt door wat extra mengdrank. Of kies voor een alcoholvrij winters recept met mandarijnen en veenbessen, of experimenteer erop los met spuitwater als basis.

'Infused water' en limonades.
‘Infused water’ en limonades.© iStock

Een leuke gimmick, gratis en voor niks: maak extra feestelijke ijsblokjes door eerst eetbare bloemen, kruiden of fruit in je ijsblokjesvorm te leggen alvorens er water in te gieten en het in te vriezen. Oh’s en ah’s verzekerd!

Voorgerecht

Dit is waarschijnlijk het moment dat je voor je andere gasten een fles wijn op tafel zet. Geen paniek: er zijn genoeg mogelijkheden zonder alcohol (en die omvatten meer dan een fles mierzoete frisdrank uit de supermarkt). Zelf limonade maken is namelijk niet alleen erg bevredigend en verbazingwekkend simpel, het is ook een fantastische manier om de niet-alcoholische drank af te stemmen op je gerecht.

De basis van limonade bestaat uit drie ingrediënten: water, vruchtensap (citroensap, maar ook bijvoorbeeld appelsien-, appel- of – iets exotischer -: granaatappelsap zijn goede opties) en siroop (die je gemakkelijk zelf maakt door een kop suiker op te lossen in twee koppen kokend water). Voor een volwassen touch voeg je nog wat aan het gerecht aangepaste kruiden toe. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combinaties citroen – tijm, blauwe bes – lavendel of bloedsinaasappel – veenbes? In dit eerder verschenen stuk vind je nog meer verrassende ingrediënten.

Hoofdgerecht

De avond vordert en samen met je beste kookkunsten wordt er ook een nieuwe fles wijn bovengehaald. Tijd dus om dus ook het glas van de Bob nog eens vol te schenken met zijn eigen aangepaste drank.

Nonkel Frans had waarschijnlijk nog nooit van infused water gehoord toen hij zijn slagzin over de vissen bedacht, want dit water met een smaakje zal ook door wie alcohol drinkt welkom onthaald worden. Het is bovendien zo gemakkelijk om te maken dat je het wederom perfect kan aanpassen aan het gerecht waarbij het serveert.

Infused water is wat het is: water waarin je grof gesneden stukken fruit of verse kruiden wat plet en vervolgens laat weken totdat ze het water als het ware injecteren met hun smaak. (Alles even op voorhand maken is dus wel aangeraden.) Leuke combinaties zijn komkommer met citroen en munt, of peer met granaatappel en kruidnagel.

Nagerecht

Geef je kop koffie een feestelijke touch.
Geef je kop koffie een feestelijke touch. © iStock

Laat die pousse-café’s maar in de kast voor Bob en verwen hem met exquise warme dranken. Is hij of zij een theeneut? Laat de chauffeur van dienst dan kiezen tussen een uitgebreid theeassortiment. Staat er jullie nog een zwaar feestje te wachten en liggen jullie de komende uren dus nog niet in bed? Opteer dan voor koffie. Maak het bakkie pleur gerust wat specialer door er een toef slagroom op te spuiten, karamelsiroop op te druppen en er enkele tot kruimels geduwde Maltesers overheen te strooien.

Middernacht

Of het nu komt door het euforisch aftellen of door de uitgebreide kussessie achteraf, na middernacht heerst de dorst. Nonkel Frans beloont iedereen die hem komt kussen gelukkig niet alleen met een levenswijsheid uit de grabbelton (“Dat we nog lang mogen mogen!”), maar ook met een glas sprankelende champagne.

Gelukkig zijn er ook bubbels voor Bob. Kies dan bijvoorbeeld voor een artisanale kombucha. Al smaakt het natuurlijk anders, het gefermenteerde theedrankje bevat dezelfde complexiteit als een beter bier. Bovendien bevat het nog eens weinig suiker en bevordert het de werking van je darmen. Hoezo, Bob kan alleen kinderdrankjes drinken?

Aan alle Bobs die de oudejaarsnacht veilig laten verlopen: een dikke merci.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content