Dagen Zonder Vlees telt ruim 70.000 inschrijvingen

© gf

Al 72.000 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne die woensdag van start gaat. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen ongeveer 55.000 Vlamingen deelnamen.

“Het doel van de jaarlijkse actie is de Vlaming bewust te maken van de impact van zijn voedingsgewoonten op het klimaat en met zoveel mogelijk mensen gedurende veertig dagen de ecologische voetafdruk te verkleinen”, luidt het.

Steun uit politieke hoek

De actie krijgt dit jaar de steun van twintig politici, waaronder de vijf Vlaamse partijvoorzitters Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en John Crombez (sp.a). In de marge van “Dagen Zonder Vlees” vraagt de vegetariërsvereniging EVA aan de openbare omroep om ruimte te geven aan campagnes die de consumptie van groenten stimuleren en mensen aanzetten minder te vlees te eten. “Een beleid voeren rond vleesvermindering is één van de efficiëntste dingen die je kan doen als je tegelijk de CO2-uitstoot naar beneden wil halen en de gezondheid van de burgers wilt verbeteren”, zegt de vereniging.

Gratis zendtijd

“In 2015 diende EVA daarom al voor de vijfde keer tevergeefs een aanvraag in om gratis zendtijd de krijgen via een boodschap van algemeen nut”, luidt het. Dat vindt de vereniging onbegrijpelijk, gezien de promotiespotjes van het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) die de consumptie van dierlijke producten aanmoedigen wél als boodschappen van algemeen nut beschouwd worden. Eind 2014 lanceerde het daarover al een petitie die nog steeds loopt. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content