Culinair vet op je bord: drie toprecepten

Bas Robben. © Jeroen van der Spek

Vet, bah! Te mijden, hoor je vaak. Toch is vet ook een levensbehoefte. In zijn boek Vet pleit culinair journalist Bas Robben voor een goed gebruik ervan, met veel informatie en smakelijke recepten. Eindelijk een goed excuus voor dat bordje friet.

Vet wordt steeds vaker geschuwd, want calorierijk en al snel overvloedig aanwezig in ons eten. Maar vet heeft ook eigenschappen die ons lichaam, en daarmee onze gezondheid, ten goede komen. Samen met eiwitten en koolhydraten vormt het de drie-eenheid die elk lichaam nodig heeft om in leven te blijven.

Culinair vet op je bord: drie toprecepten

Daarom kom je het ook in alle culturen tegen’, schrijft Bas Robben. Vet verdient zijn eigen plek in de culinaire wereld. Omdat het conserveert, glijdt, verrijkt, krokant maakt en textuur geeft (denk aan mayonaise of bladerdeeg). Het is een smaakdrager die lang in de mond blijft hangen. Conclusie: vet is lekker.

Vet maakt bovendien gelukkig, volgens een onderzoek van de KU Leuven dat Bas Robben aanhaalt. In zijn boek geeft hij uitleg over de functie van vet in de keuken, over soorten en smaken, waarom het wel of niet gezond is, over technieken om te bakken, te konfijten, te infuseren, te frituren… Dat alles gelardeerd met recepten die het water in de mond doen komen, van klassiekers als confit van eend, tot smakelijke konijnenboutjes en zelfs cocktails.

Vet, Bas Robben, Uitgeverij Good Cook, 24,95 euro. Verschijnt op 1 maart. Robbens eerste kookboek Zuur won de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing in 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content