1. YALLA YALLA

Yalla Yalla kennen Gentenaren misschien van hun kraampje in de Gentse overdekte eetmarkt Holy Food Market. Daarvoor toerden de Libanese zussen Mona en Dalilah samen met vriendin Hanne het hele land rond met hun foodtruck. Ze schuimden festivals en trouwfeesten af en lieten Belgen kennis maken met de Libanese keuken.

© MICHEL VAEREWIJCK

Nu hebben ze in Gent hun eigen vast adres. De mezze-kaart spoort aan om allerlei kleine gerechtjes te bestellen en deze te delen met de hele tafel onder het motto sharing is caring. Wie niet kan kiezen en graag zijn eigen bord voor zijn neus heeft, gaat voor The Yalla Yalla plate, waarbij je voor een luttele 15 euro een bord vol hummus, fallafel, fatoush, batata harra en pickles krijgt.

Donkersteeg 3, 9000 Gent, yallayallabeirutstreetfood.com

2. EAT LOVE MERCATO

Valentina Gatti heeft al een aantal succesvolle horecazaken op haar palmares waarin ze haar Italiaanse roots telkens op een andere manier in de strijd gooit. Je kent haar zeker van Eat Love Pizza, waar zuurdesempizza's op tafel verschijnen, belegd met groentjes van lokale bioboeren, of misschien ken je haar van Eat Love La Mamma, waar ze een ode brengt aan haar oma uit Puglia.

© MICHEL VAEREWIJCK

Dit jaar opende Valentina Eat Love Mercato naast haar pizzeria, met zicht op het water. Je kan er Italiaanse charcuterie bestellen, focaccia of een authentieke spaghetti. Kies je voor het vegetarische buffet, dan schep je op uit de kleurrijke schotels op de toog, met gegrilde aubergines, tomaten uit de oven, gebrande uien of gepofte worteltjes. En dat alles met aandacht voor het seizoen én met groenten rechtstreeks van de boer.

Ajuinlei 9, 9000 Gent, eatlove.be

3. SHIBUI

Shibui begon als een pop-upramenbar en is intussen al meerdere keren omgeturnd naar een nieuw concept. De twee getalenteerde jonge chefs achter dit fenomeen zijn Yves Kerckhoffs en Giuseppi Gruwez. Op dit moment gaat Shibui door het leven als Izakaya - het Japanse equivalent van een gastropub met verrassende gerechten van gastronomisch niveau.

© MICHEL VAEREWIJCK

Zo eet je Noordzee-inktvis met eierdooier en champignons, in miso gerijpte eendenborst of gerookte bloemkool. Afsluiten doe je met een sorbet van gefermenteerde pruim en boekweit of sesamijs. De stijlvolle en creatieve gerechten komen op tafel aan scherpe prijzen en worden vergezeld door natuurlijke wijnen of saké. Eind dit jaar verdwijnt Shibui, maar enkel om de volgende dag opnieuw te verrijzen als Restaurant Rizoom, wat definitief het einde van de pop-upfase inluidt. Juich allen, want Shibui is here to stay.

Nieuwewandeling 62, 9000 Gent, shibuigent.com

4. DE PARKIET

Pal in het historische centrum van Gent vind je eetcafé De Parkiet waar je in een ongedwongen setting een bord troostend comforteten voorgeschoteld krijgt. Bij De Parkiet kan je lunchen, koffiedrinken, aperitieven en dineren. Een stevige boterham met rosbief en truffelmayonaise, een linzenpaté of een verse soep dienen zich aan op de middag.

© MICHEL VAEREWIJCK

Met keuze uit een mooi stukje kabeljauw, onglet of een pastilla (hartige, gevulde taart) van champignons stemt de keuken ook 's avonds de vis-, vlees- én veggieliefhebbers tevreden. Het zonnige terras aan het water is een extra troef van deze warmhartige zaak.

Kraanlei 31, 9000 Gent, deparkiet.be

5. AMOUR

De tweelingzussen Johanna en Yassin Pycke openden twee jaar geleden samen het restaurant Pycke Zot. Ze maakten in korte tijd naam met hun vol-au-vent met kroketjes en andere klassiekers uit de Belgische keuken. Dit jaar besloten ze dat het tijd werd voor een tweede zaak: Amour. Hier gaan ze een andere toer op en serveren ze gezonde lunch en diner in buffetvorm.

© MICHEL VAEREWIJCK

Op het buffet: heel veel salades waarin seizoensgebonden groenten de hoofdrol spelen en daarnaast telkens één vleesgerecht, zoals bijvoorbeeld een stukje vleesbrood. Als het even kan zijn alle groentegerechten ook lactose- en glutenvrij én veganistisch. De zussen kozen voor de buffetvorm om de klanten die op de Dok Noord-site werken, een snelle lunch te garanderen. Je schept gewoon zelf je bordje vol voor slechts 14,5 euro 's middags en 17,5 euro 's avonds. Op zondag wordt er ook buffetgewijs gebruncht voor 25 euro per persoon.

Sint Salvatorstraat 18a, 9000 Gent, amourgent.be

6. BØEF

Dok Brewing Company is een ambitieuze stadsbrouwerij met internationale allures. In de taproom vind je 30 bieren op de wisselende tapkranen. Laat je glas vullen met bier dat ter plaatse is gebrouwen of proef een pint uit de eigenzinnige selectie van collega-brouwers. Wie een hongertje voelt opkomen rept zich naar BØEF, het burgerrestaurant aan de brouwerij.

© MICHEL VAEREWIJCK

Je vindt er uiteraard burgers, maar ook gerechtjes uit het Midden-Oosten zoals tabuleh, hummus of een kikkererwtensalade. Als je geluk hebt staat de brisket bun op de suggestiekaart, een zacht broodje met daarin mogelijks nog zachter, traag gegaard vlees. Het gaat om de borstlap van het rund (de zogenoemde brisket) die twintig uur gegaard is. Eet dit rokerige hapje samen met wat frisse gepekelde komkommer en een toefje koolsla en je kan er weer tegen voor een paar rondjes bier.

Hal 16, Dok Noord 4B, 9000 Gent, dokbrewingcompany.be

7. VILLA LOKAAL

De sympathieke zelfoogsters van Lokaal openden een tweede restaurant in Gentbrugge. Omdat de locatie naar eigen zeggen erg op Villa Kakelbont van Pippi Langkous lijkt, doopten ze hun nieuwe stek tot Villa Lokaal. Net als in hun eerste restaurant op de Brabantdam brengen ze een weelde aan seizoensgebonden groenten, deels zelf geoogst in Gentbrugge op de CSA-zelfplukboerderij Oogstgoed, deels van de biodynamische boerderij de Wassende Maan.

© MICHEL VAEREWIJCK

In Villa Lokaal wordt er wekelijks een nieuw menu gekookt. Je kan all the way gaan met drie gangen of maar één van de gerechten uitkiezen. In de herfst kan je bijvoorbeeld een pastinaaksoepje combineren met herfstrolletjes en vegetarisch stoofvlees met frietjes. Als je gezellig thuis wil eten, kan je de gerechten ook afhalen.

Frederik Burvenichstraat 156, 9050 Gent, lokaal.gent/villa-lokaal

8. PULPO 2

Het cijfer in de naam van dit restaurant doet vermoeden dat er ook een Pulpo nummer 1 bestaat. En inderdaad, het originele restaurant ligt in Sint- Denijs-Westrem. De eigenaars, die ook nog het restaurant L'Autre Vie uitbaten, verkasten hun mediterraans geïnspireerd menu deze zomer naar het centrum van Gent.

© MICHEL VAEREWIJCK

Ze serveren er een democratisch geprijsde tweegangenlunch (19,5 euro) en bieden 's avonds een ontspannen à la carte formule, waarbij je voorgerechten kan delen of gewoon voor een voor- en hoofdgerecht en dessert kan kiezen. Pasta's, een bordje venusschelpen, een romige risotto, een zeebaars in de oven of een entrecote uit Galicië: met deze zuiderse gerechten maak je iedereen gelukkig. Als het weer het toelaat, drink je je cocktail of prosecco op het bruisende terrasje.

Gebroeders Vandeveldestraat 6, 9000 Gent, pulpogent.com

9. HERITAGE

Heritage is het restaurant van de Hongaars-Duitse chef Sebastian Sandor. Hij stond eerder achter de stoof bij het sterrenrestaurant De Pastorale, maar doet nu helemaal zijn eigen ding in het centrum van Gent. Zijn keuken is gefocust op groenten en vis. De chef zorgt met zijn verfijnde en frisse smaken voor een elegante gastronomische ervaring. Je kan kiezen voor meergangenmenu's (4, 5, 6 of 7 gangen voor 48, 60, 69 of 78 euro) of à la carte gerechten.

9 © MICHEL VAEREWIJCK

Sandor verrast met combinaties als Sint- Jacobsvrucht, schorseneren, koffie en hazelnoot en pakt uit met een signatuurgerecht van gerookte paling, rode kool, Vietnamese peper en basilicum. Een gezellige zaal met bruut houten tafels en een verweerde tegelvloer zorgen voor een ontspannen kader voor deze geïnspireerde bordjes met klasse.

Rodekoningstraat 12, 9000 Gent, heritage.gent