Culinair Gent: nieuwe eetbars en -concepten rijzen als paddenstoelen uit de grond

Amigo © Michel Vaerewijck

Van een havermoutbar over een dumpling bar tot een aperitiefbar met disco. Een culinaire rondleiding, boven- en ondergronds.

STEAMY WINDOWS

Grafisch ontwerper Lisa De Brouwere en beeldend kunstenaar Manor Grünenwald werden tijdens hun verblijf in New York verslaafd aan dumplings. Sindsdien proeven ze overal waar ze komen van die lekkere in tarwe- en rijstdeeg verpakte Aziatische hapjes. Zo ontdekten de twee dat Gent een dumpling bar mist, dus openden Lisa en Manor hun eigen zaak.

Steamy Windows
Steamy Windows© MICHEL VAEREWIJCK

Steamy Windows is de gepaste naam. Bestellen doe je aan de bar en de prijzen zijn klein. Meestal kiest men een tweetal verschillende dumplings plus een side dish per persoon. Zitten kan binnen of buiten op het terras in de straat. De dim sum worden in bamboemandjes in een speciaal stoomtoestel gegaard. Populair zijn de gyoza met zoetwatergarnaal (6 euro voor vier stuks) en de chicken dumpling met gember, Chinese kool en sesam (4,5 euro voor drie stuks). Ook niet te versmaden: bun of stoombroodje gevuld met gepekelde mosterdkool en bamboe (5 euro) en dashi/miso bouillon met 7 minigarnaaldumplings (8 euro). Om af te sluiten is er een gestoomd houts- koolbroodje met gezouten custardpudding (5 euro).

Hoogpoort 9, 9000 Gent, steamywindows.be, Take in, take out en catering

JETJE

Dit knusse, mini-eethuis vertedert door het nostalgische decor, door de geschiedenis, door het goede humeur van de kleindochter en de dochter die de zaaks uitbaten, en ook door de kleine prijsjes waardoor buurtbewoners blijven komen om herinneringen op te snuiven.

Jetje
Jetje© MICHEL VAEREWIJCK

Jetje is immers een huis met een geschiedenis en draagt de ziel van grootmoeder Jetje. Zij is 88 jaar en houdt vanuit het raam van het naburige, moderne flatgebouw een oogje in het zeil. Soms komt zij langs in haar voormalige kantwinkeltje, dat zij veertig jaar lang runde. Dan drinkt zij een glaasje wijn en rookt zij een sigaret op het terras met zicht op de Leie. Ter ere van Jetje serveren dochter en kleindochter eten uit grootmoeders keuken, zoals een dagsoep naar grootmoeders recept (5 euro), een pistolet met ham, kaas en Tierenteyn-mosterd (5 euro), witte pens (4 euro) of, als dagschotel, balletjes in tomatensaus met puree (12,50 euro). Vrijdag is het visdag. Desserts zijn rijstpap, soesjes of een eclair.

Kraanlei 33, 9000 Gent, 0497 83 65 21.

OATS DAY LONG

Voor de eerste Belgische havermoutbar moet je naar Gent, waar Anse Vanmassenhove en haar broer Ewout het aandurfden om uit te pakken met een casual concept, gericht op gezondheid. Anse behaalde een master in sportmanagement en dan krijg je les in voedingsleer. Omdat zij zelf veel havermout eet, wilde ze er iets meer mee doen.

Oats Day Long
Oats Day Long© MICHEL VAEREWIJCK

Broer Ewout studeerde bedrijfsmanagement en internationaal businessmanagement. De twee zijn met hun economische en nutritionele achtergrond complementair. De formule werd eigenhandig uitgedacht. Bestellen doe je aan de bar bij de kassa, waarna de bowl wordt klaargemaakt en je zelf een gepaste topping kiest. Eten doe je op een stoel aan tafel, op een kruk aan de toog voor het raam of op een van de drie verdiepingen van de trapbank. De moderne inrichting is van architect Bjorn Verlinde en mag gezien worden.

Voor de zoete en hartige bereidingen gebruiken ze havervlokken en ontvliesde havergrutten, die niet zijn geplet maar in stukjes gebroken. Havergrutten hebben een langere kooktijd nodig en lenen zich meer voor hartige bereidingen. Naast havermoutbereidingen verkoopt het koppel ook koekjes, brood en granola van haver. De Oats Skool havermout is de favoriet van Anse, bereid met huisgemaakte appelcompote, granola, rozijnen en honing en kost 5,5 euro.

Nederkouter 55, 9000 Gent, 09 279 99 90, oatsdaylong.com

FRY WILLY

Eind januari opende Fry Willy, een nieuw fish & chips restaurant, waar alles draait rond gefrituurde, dagverse kabeljauwhaasjes en handgesneden frieten. Het koppel dat Fry Willy uit de grond stampte, heeft ervaring in de horeca en verdeelt de taken. Pieter staat in de keuken met de thermometer in de hand om de gaarheid van de vis in het plantaardige frituurvet te controleren en Siska is in de eetzaal.

Fry Willy
Fry Willy© MICHEL VAEREWIJCK

Bestellen doe je aan de bar. Neem je kabeljauw, dan kan je kiezen tussen panko- of bierbeslag (beide 14 euro). Panko is Japans paneermeel. Er zijn ook enkele voorgerechten, zoals schaal- en schelpdieren (7 of 14 euro) en soepen (van 4,5 tot 13 euro). Bij de bijgerechten kan je kiezen tussen gepekelde groenten (4 euro) en groentesalades (5 euro). Voor de veggies zijn er oesterzwammen in panko met friet, salade en saus. De eigenaars denken aan het milieu. De vis heeft het MSC-label, dat verwijst naar een milieuvriendelijke vangst zonder schade voor de vispopulatie.

Hoogpoort 3, 9000 Gent, 0468 27 99 32, frywilly.be

TAXI’S

Op het gelijkvloers, onder het populaire vleesrestaurant Upper, kwam het visrestaurant Taxi’s. De twee uiteenlopende formules, compleet met cocktailbar en cigar lounge, bevinden zich onder het dak van een vroegere smeergarage voor taxi’s. De royale ruimtes werden in eclectische stijl ingericht. Chef-kok is Gilles Bogaert, die voorheen de keuken van het Gentse restaurant J.E.F runde. Zijn smakelijke bereidingen stralen kracht en eenvoud uit maar zijn prijzig.

Taxi's
Taxi’s© MICHEL VAEREWIJCK

Taxi’s is er voor fine dining in vintage sfeer. Voor de inrichting werd een enorme muurschildering van Coco Chanel gecombineerd met oude tapijten op een betonnen vloer en authentieke, oude, industriële verwarmmelementen aan het plafond. Je kijkt uit over de keuken, waar de kok aan de grill in een verschroeiend hete omgeving vissen roostert. Om vis op een superieure manier te bereiden, ging Gilles in de leer bij de Spaanse restaurants Elkano, el mejor rodaballo del mundo, en Kaia Kaipe.

Zuidstationstraat 35, 9000 Gent, 0484 58 71 02, taxisrestaurant.be

KATO’S

Deze koffiebar met verzorgd assortiment voor ontbijt, brunch en lunch is neergezet als rustplaats voor shoppers, pendelaars, passanten, studenten en artiesten op doorreis. Het uitgangspunt is dat je je hier thuis voelt. Daarom werd er gekozen voor een enigszins chique en rustgevend decor, en voor zo veel mogelijk producten van eigen bodem. De eerste Kato’s vestiging opende op de Wapper in Antwerpen en Gent volgde vijf maanden later. De Gentse zaak neemt een sleutelpositie in op de hoek van de Brabantdam in een druk wandelgebied.

Kato's
Kato’s© MICHEL VAEREWIJCK

Bij de koffie serveert men een stukje huisgemaakte broodpudding. De koffiebonen zijn gebrand door Java, de quiches en taarten komen van Les Tartes de Françoise, het zuurdesembrood wordt gebakken en versneden door Le Pain de Sébastien en de pralines zijn van chocoladebewerker Dominique Persoone. Om de voedselverspilling tegen te gaan is Kato’s aangesloten bij Too Good To Go, waardoor restjes aan kleine prijzen online worden aangeboden.

Brabantdam 1, 9000 Gent, 09 360 89 28, katos.be

MADONNA

Laura Bracke, Matilde Denorme en Lut De Boel werkten alle drie voor het vegetarisch restaurant Lekker Gec toen zij verliefd werden op een zeshonderd jaar oude patriciërswoning. Het beschermde monument heeft op het gelijkvloers een grote, open eetzaal met hoge plafonds en muren die zijn bekleed met lambriseringen. Daar serveren de drie dames van dinsdag tot en met vrijdag groenten in alle vormen en maten.

Madonna
Madonna

Mathilde is de chef-kok en gebruikt vooral lokale bioingrediënten. De prijzen zijn democratisch: een bloemkoolsoep met mosterdzaden kost 5 euro, pastinaak met amandel-kruidenkorst 6 euro, taart van rode ui 14 euro en perentaart met chocolade en sesam komt op 6 euro. ’s Avonds gaat de bar open en in het weekend zijn er feesten in de mooie, gerenoveerde achterliggende zaal.

Poel 7, 9000 Gent, 09 265 44 70, madonna.gent

AMIGO

Het team van Kerk, Nest en Bar Wilson pakt uit met een nieuw project: Amigo. Deze cantina met aperitiefbar en disco in de kelder vind je aan het Stapelplein. Het gebouw oogt lelijk aan de buitenkant maar binnen is het verrassend gezellig. Vanaf het terras in de straat heb je zicht op de nieuwe dokken en de appartementen in aanbouw.

Amigo
Amigo

De spijskaart van Amigo brengt de smaken van de Mexicaanse keuken en de keuken van het Midden-Oosten samen. Bij de bar bites tref je spicy feta brulee (6 euro), tahini (4 euro) en baba ganoush (4 euro). Bij de dishes zijn ceviche van zalm met komkommer en mierikswortel (10 euro), shakshuka portobello met meatballs (12 euro) en amigo salad met zalm, citrusvruchten en karamelnoten (12 euro) populair. De gerechten zijn bedoeld om te delen. Het restaurant is open van 11 tot 2 uur ’s nachts, de club opent in het weekend van 23 tot 6 uur in de vroege ochtend.

Stapelplein 31, 9000 Gent, 09 311 87 82, amigosareforever.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content