Culinair erfgoed: deze koks leerden ons koken op tv

Tv-kok Piet Huysentruyt en Gert Verhulst. © Belga Image

Anno 2019 zijn kookprogramma’s niet meer van het scherm weg te denken, maar wie zijn de grondleggers van dit populaire televisieformat? Een overzicht.

John Bultinck

Een gerenommeerd advocaat met een strikje die voor bekende Vlamingen kookte, lang voor het concept Bekende Vlaming bestond: dat was “Kijk & Kook” met John Bultinck. Hij presenteerde het programma van 1968 tot 1973, interviewde mensen als dr. Lecompte, Hugo Claus en Jef Geeraerts en gaf zijn gerechten ietwat bizarre namen zoals Rog James Ensor en mosselen Lady Godiva.

Etienne Cocquyt

De rood-wit gestreepte schort van Etienne Cocquyt werd nooit echt vuil, ook al sloofde hij zich behoorlijk hard uit in de Vlaamse keukens. De man was dan ook culinair journalist, geen chef. Het idee van “Kwizien” was dat je als kijker een recept instuurde, en dat Etienne dan langskwam om dat gerecht in jouw keuken te maken. De nadruk lag op de klassieke Belgische keuken. Je kon de avonturen van Etienne volgen van 1982 tot 1987.

Herwig van Hove en Felice

Chagrijnige culi-journalist Herwig van Hove en zijn pseudo-Italiaanse en ietwat onhandige sidekick Felice flansten tussen 1992 en 2003 elke zondag een driegangenmenu in elkaar op 1.000 seconden. Een aantal leden van het publiek mocht proeven en deed dan zijn uiterste best om culinair onderlegd over te komen. Dertien seizoenen lang werd er heel wat gezweet in de tv-keuken aan de Reyerslaan, in 2005 mochten Wout Bru en Eric Goossens het format nog even overnemen op Vitaya.

344videochannelpt3https://i.ytimg.com/vi/xd8MqMbpi-8/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/BRTN TV1: 1000 Seconden + continuity & intro Journaal (7 september 1997)1.0459360

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
480YouTubehttps://www.youtube.com/user/channelpt3

Piet Huysentruyt

VTM strikte in 1996 sterrenchef Piet Huysentruyt voor het eerste kookprogramma van de nieuwe commerciële zender. Mimi Smith en later Ilse Demeulemeester mochten dagelijks toekijken hoe de meester te werk ging. Toen het programma in 2004 na 1.000 afleveringen werd afgevoerd, ging Piet SOS-gewijs de weg op met zijn valiesje, om elke Vlaming die met een culinaire vraag zat uit de nood te helpen. Veel exotischer dan bami goreng werd het nooit, maar Piet gaf de klassiekers wel graag een moderne twist. Ietwat belerend, altijd verontwaardigd over de algemene onkunde, maar steeds paraat met tips en ingrediënten – vaak met zijn eigen naam op.

Géne Bervoets

In het eerste culinaire Vlaamse reisprogramma was het geen chef maar een acteur die als smullende reisleider dienst deed. Géne Bervoets mocht vanaf 2000 kip gaan proeven op plekken als Italië, Mexico, Frankrijk, Gambia, Spanje, Cuba, de Malediven, Marokko, Sri Lanka en Galicië voor het programma “Gentse Waterzooi”.

480video270Pierre ARMERO

CHEF RIVERA PADRON GENTSE WATERZOOI .wmvhttps://www.youtube.com/user/ARMEROPYouTube480https://i.ytimg.com/vi/cWm95ibtZ2g/hqdefault.jpg1.0360https://www.youtube.com/

Jeroen Meus

De rollende ‘r’ van Jeroen Meus doet het al sinds 2004 goed in de Vlaamse tv-keukens. Eerst mocht hij op VTM een paar jaar voor BV’s koken in “Wie komt er eten?”, daarna leerde hij ons “Met Meus en Vork” eten in een dagelijks studioprogramma. Na zijn verhuis naar de VRT in 2010 doet hij dat nog steeds in “Dagelijkse Kost”. Voor zijn reisprogramma “Plat Preferée” ging hij op zoek naar het favoriete gerecht van grote namen als Jacques Brel en Astrid Lindgren. Hij verdiepte zich ook zeven afleveringen lang in de geschiedenis van de aardappel, voor de docuserie “De Patat”. Hij krijgt wel eens het verwijt dat hij te ‘rijk’ kookt (lees: met te veel boter) maar zijn “Dagelijkse Kost” is allesbehalve culinaire navelstaarderij. Hij introduceert nieuwe of net heel oude ingrediënten en laat zich inspireren door on-Belgische keukens, van Portugal tot Thailand.

https://i.ytimg.com/vi/ir4hvXyRiyU/hqdefault.jpg

480https://www.youtube.com/channel/UCt3RWMlMKf5jKg5cvqxC_xA270VRT NU1.0https://www.youtube.com/Dagelijkse kost (Eén)360YouTube480video

Sandra Bekkari

Lekker, gezond, betaalbaar en niet te moeilijk: dat is het motto van Sandra Bekkari. Tot voor kort mocht ze zich elke weekdag uitleven in haar “Open Keuken” op VTM. Vaak heeft ze bezoek, van bijvoorbeeld Bart Kaëll, Kurt Rogiers of Ann Van Elsen. De talrijke kijkers en kopers van haar boeken koken dankzij haar pastinaakbrood en bloemkoolcouscous.

1.0YouTubehttps://i.ytimg.com/vi/4UXYUOGFTVY/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/user/VTMKOKENvideokanaal480360https://www.youtube.com/

270video480Scampi Diabolique | Open Keuken met Sandra Bekkari | VTM KoeknVTM Koken

Antonio Carluccio

Antonio Carluccio, een levensgenieter die lyrisch over paddenstoelen en courgettes praatte, was een van de eerste bazen van Jamie Oliver in het Neal Street Restaurant. Hij werd regelmatig uitgenodigd in het BBC-programma “Food and Drink” en mocht in 1996 voor het eerst op tv-reis naar Italië voor “Italian Feasts”. Zijn populairste programma maakte hij vanaf 2011 samen met Gennaro Contaldo, “Two Greedy Italians”. Hij overleed in 2017.

Discover the Calabria: Two Greedy Italians …still hungry.480https://www.youtube.com/https://i.ytimg.com/vi/LLVIq2oMnT0/hqdefault.jpg344tropeabizhttps://www.youtube.com/user/tropeabiz

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
4591.0video360YouTube

Jamie Oliver

Toen de BBC een documentaire draaide over The River Café, merkte iemand van de crew een vlotte jongeman op in de brigade. Twee jaar later kreeg Jamie Oliver een eigen serie op BBC, “The Naked Chef”. Twintig jaar en meer dan twintig kookboeken later, is de kok een wereldster. Zijn vinger zit vaak heel precies aan de culinaire pols. Zijn boeken over koken op 30 of 15 minuten, of koken met maar 5 ingrediënten werden in deze drukke tijden gigantische bestsellers. Sommige mensen vinden zijn campagnes voor betere schoolmaaltijden of tegen overgewicht wat irritant, maar zijn tv-series blijven een succes omwille van zijn nog niet getemperde enthousiasme. Zijn boeken blijven bestsellers omdat de recepten doodgewoon werken.

480https://i.ytimg.com/vi/dmENrm46mns/hqdefault.jpgvideo270360YouTubeThe Naked Chef Season 1, Episode 4 The Bandhttps://www.youtube.com/Kathryn Jacker4801.0https://www.youtube.com/channel/UCfFYdDwOWzAeF-AEmmXggmw

Nigella Lawson

Ze begon haar carrière als boekrecensent bij The Sunday Times, werd daarna restaurantcriticus en schreef in 1998 een eerste kookboek, “How to Eat”. Het werd een bestseller. Ze geeft toe geen chef maar een alledaagse kok te zijn, en dat maakt haar recepten voor iedereen haalbaar. Bovendien is haar schrijfstijl elegant en entertainend, en omschrijft ze perfect waarom eten zo veel meer is dan voedsel.

In 1999 mocht ze op Channel 4 haar eerste tv-serie presenteren, “Nigella Bites”. Haar charisma spatte van het scherm. Sommige kijkers houden van haar flirterige presentatiestijl, maar vreemd genoeg is niet iedereen fan. Een collega-chef schreef nogal verwijtend dat mensen kijken voor haar glimlach en niet voor haar recepten. Hij heeft het mis, want haar grote charme ligt hem in het feit dat ze met die sexy stem, zowel op papier als op tv, eerder suggesties doet dan instructies geeft. Geen dogma’s, gewoon genieten, dus.

360480480https://www.youtube.com/

270video1.0Nigella Lawson’s Homemade Spaghetti and Meatballs | Nigella BitesNigella Lawsonhttps://i.ytimg.com/vi/ze2KzMm7xE0/hqdefault.jpgYouTubehttps://www.youtube.com/channel/UC7jM43otyf2_Ye_DBrQYKfg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content