Cuisine Exotique: 10 Tiroolse recepten

In deze nieuwe rubriek maken we kennis met de uitheemse keuken en dat vanuit verschillende invalshoeken. De Tiroolse keuken mag de spits afbijten. 10 recepten.

Altijd leuk als je tijdens je vakantie de plaatselijke keuken en specialiteiten ontdekt. Maar het kan ook omgekeerd: haal de typische lekkernijen zelf in huis en ga aan de slag aan de hand van recepten.

In deze nieuwe rubriek maken we wekelijks kennis met een uitheemse keuken, en dat vanuit verschillende invalshoeken. Zowel regionale lekkernijen uit onze omringende landen als culinaire schotels uit verre oorden en specialiteiten zoals de verrukkelijke Portugese Pastéis of lekkere rum uit de Caraïbische eilanden komen in deze rubriek aan bod. De Tiroolse keuken mag de spits afbijten.

Het Oostenrijkse Tirol imponeert niet alleen met mooie landschappen en bergen. Ook de culinaire lekkernijen en plaatselijke specialiteiten zijn van hoog niveau. Hier komen zowel de liefhebbers van de traditionale kost als meer verfijnde gastronomen aan hun trekken. Met een mooi natuurlandschap en gevarieerde vegetatie die rijk is aan voedingsmiddelen, staat het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten in Tirol centraal. Maak kennis met deze tien recepten uit tien verschillende regio’s in Tirol.

Achensee
De Tiroolse regio Achensee is vooral bekend voor zijn unieke natuurdecor. Hier kunnen zowel zonaanbidders als zeilers, surfers en kitesurfers hun hartje ophalen rond de Achensee, het grootste meer van Tirol en bovendien rijk aan bijzonder veel vis. Een recepttip van het nabijgelegen Arminhotel.

Recept: Achenseeforel, rode bieten en wasabi

Tiroler Oberland
Spinazie behoort tot de specialiteiten van de regio en is een onmisbaar ingrediënt in menig gerecht op het Tiroolse menu.

Recept: Lamskotelet met kaaskorstje, polenta en bladspinazie

Kitzbüheler Alpen
Voor de hongerige reiziger in deze regio die veel wandel- en bergtochten telt: een lekkere ragout.

Recept: Bergvarkensragout met paddenstoelen, noedels en oventomaten

Kitzbühel
Als meest legendarische sportstad van de Alpen en bakermat van de Hahnenkamm-Rennen, oefent Kitzbühel ook in de zomer een bijzondere aantrekkingskracht uit op menig sportieve toerist. Je wordt er onder andere getrakteerd op deze visschotel.

Recept: Gemarineerde beekforel met gepocheerd Eichenheimer patrijzenei, forelkaviaar en toast

Pitztal
Het Pitztal haalt hoge scores met de hoogste bergzomerbelevenis van Tirol. In deze regio stoot je op imposante bergen en de hoogste gletsjer van Tirol.

Recept: Pitztaler oliebollen

St. Anton am Arlberg
Ook hier staan de bergtop veroveren, van de natuur genieten en tradities beleven met stip op de agenda. St. Anton am Arlberg is vooral een publiekstrekker in de winter, maar in de zomer kun je er mooie wandelingen maken, mountainbiken en traditionele feesten meepikken. Deze bergpasta is een typisch gerecht uit de streek.

Recept: Tiroler bergpasta met appelmoes van gebakken appels

Tannheimer Tal
Uiteraard mag een degustatie van de lekkere apfelstrudel uit de streekkeuken niet ontbreken.

Recept: “Seelenwärmer Apfelstrudel” (Hartverwarmend appelgebak)

Tiroler Zugspitz Arena
De knödel is een must op het Tiroolse bord. Het zijn balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Deze variant is het proberen waard.

Recept: “Schwarzbrotkäseknödel” (kaasknoedel met roggebrood)

Osttirol
Voor de liefhebbers van gefrituurde gebakjes raden we de zogenaamde krapfen aan. Een must in deze grootste vakantieregio van Tirol – bijvoorbeeld na een wandeling in het Nationaal park Hohe Tauern.

Recept: “Osttiroler Schlipfkrapfen” (Bergverschuivingsoliebollen uit Osttirol)

Tux-Finkenberg
Ook hier komen wandelaars, bergfanaten, mountainbikers en klimmers ruimschoots aan hun trekken. Op de nabijgelegen Hintertuxer gletsjer kan zelfs het hele jaar door worden geskied. Na een stevige inspanning kun je er aan tafel aanschuiven voor deze hartige schotel.

Recept: Gebraden Tiroler aardappels met Zillertaler spek en Graukäse (grijze kaas)

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content