Crumbles vallen altijd in de smaak

Hartig of zoet, zout of zuur: crumbles zijn makkelijk te bereiden, en brengen knusse huiselijkheid.

Crumbles brengen knusse huiselijkheid. Het zijn makkelijk te bereiden voor-, hoofd- of nagerechten, die door hun laagjesstructuur en kruimelkorst bij iedereen in de smaak vallen, of ze nu hartig of zoet, zout of zuur zijn.

Het zijn de Britten die de huiselijke gezelligheid sinds eeuwen in ere houden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bakermat van crumblegebak zich in Engeland bevindt. Crumbles zijn traditioneel en toch volop in de mode, omdat ze lekker zijn en zelfs door een keukenkluns bereid kunnen worden. Deze baksels zijn bij uitstek het resultaat van huiselijke vlijt, je vindt ze zelden of nooit bij de bakker of in de supermarkt. Ze maken ook nieuwsgierig omdat je op het eerste gezicht niet weet wat er onder het verleidelijke, goudbruin gebakken korstje zit.

De kruimelkorst is afgeleid van kruimeldeeg of zanddeeg. Meestal is ze gemaakt uit vier ingrediënten die ongeveer in dezelfde hoeveelheden worden gebruikt. Dat zijn: bloem, suiker, koude boter in stukjes en, bij zoete crumbles, vaak gemalen amandelen. Deze ingrediënten worden met de toppen van de vingers tot een kruimeldeeg gekneed.

Je kunt het deeg ook maken met geplette koekjes of ontbijtgranen. Bestrooi je de crumble met wat cassonadesuiker voordat hij in de oven gaat, dan komt er een karamellaagje op. De ‘oercrumble’ kan worden bereid van alle mogelijke soorten fruit. Harde vruchten worden eerst versneden en kort in boter gebakken. Men wat suiker erover komt er een lekker karameljasje rond het fruit. Hoewel dat eigenlijk niet nodig is, serveert men zoete crumbles vaak met vanillesaus, geklopte room of een bolletje ijs.

Voor een hartige versie kun je vlees, vis of groenten gebruiken. Dan gaat er in het kruimeldeeg geen suiker maar geraspte kaas. Wil je heel geraffineerd te werk gaan, dan maak je voor grotere gezelschappen verschillende crumbles, die gepresenteerd worden in individuele potjes. Zo kan iedereen kiezen en combineren. Vuurvaste glazen recipiënten krijgen de voorkeur omdat ze de ingrediënten gedeeltelijk tonen, wat een crumble nog aantrekkelijker maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content