Content zonder conserven: tips om verse groenten en fruit langer te bewaren
Tijdens de lockdown kopen mensen meer conserven en minder verse groenten en fruit. Nergens voor nodig, want nu de lente is begonnen, toveren Belgische boeren weer allerlei lekkers tevoorschijn. De Belgische groente- en fruitveiling BelOrta geeft tips om seizoensgroenten optimaal te bewaren.
Conserven lijken handig in tijden waarin je liever niet al te vaak naar de winkel gaat. Maar ook verse groenten en fruit kan je even bewaren, als je het goed doet. BelOrta, de veiling waar dagelijks talloze groenten de revue passeren, geeft enkele tips voor producten die Belgische boeren nu oogsten.
Prei
Als je prei in de koelkast wilt bewaren, leg je ze best onderaan in de groentelade. Eens de prei op koelkasttemperatuur is, dek je ze best af. Je kan de prei ook af en toe eens bevochtigen om uitdroging te vermijden. Als je de prei niet in de koelkast wil/kan bewaren, dan leg je deze best op een plek waar het wat vochtiger en koeler is.
Invriezen: Blancheer (kort koken), zo blijft het uitzicht en de smaak ideaal.
Witte asperges
Asperges in de supermarkt worden vaak in schaal aangeboden. Je kan ze best zo bewaren in de koelkast tot gebruik. Als je losse exemplaren hebt gekocht, kan je ze in een vochtige handdoek onderaan de koelkast bewaren. Zo blijven ze twee tot vier dagen goed. De asperges al geschild en gekookt? Dan kun je ze slechts één dag bewaren.
Invriezen: Verse witte asperges blijven in de diepvries tot zes maanden goed.
Tomaten
Verse trostomaten in huis gehaald? Bewaar de tomaten die je (nog) niet gebruikt aan de tros, zo blijven ze langer vers. Bewaar ze het liefst op een donkere, iets koelere plek (en dus niet in de koelkast) om de smaak te bewaren. In de koelkast lijkt het wel alsof ze langer goed blijven, maar eindig me met een smakeloze en korrelige tomaat die je liever niet meer opeet. Leg ze echter ook niet in de fruitmand: daardoor rijpen sommige fruitsoorten, zoals appels en peren, namelijk sneller. (Tenzij dat dus je bedoeling is.) Steek tomaten tenslotte niet in een afgesloten verpakking of doos, omdat ze zo sneller rijpen en minder lang houdbaar zullen zijn.
Komkommer
Komkommers gaan het langst mee als je ze bij een temperatuur van tien tot twaalf graden bewaart. Leg je komkommer dus liever niet in de koelkast, maar in een koele kelder. Zo bewaar je komkommers makkelijk één week.
Aubergines
Aubergines gaan het langst mee als je ze op een koele, donkere plaats bewaart waar het rond de vijftien graden is. Leg de aubergine dus niet in de koelkast. Zo zijn ze ongeveer één week houdbaar. Voorkom dat je aubergine uitdroogt door hem af te dekken met een keukenhanddoek.
Invriezen: Je aubergine nog langer bewaren? Bereid hem dan, en vries nadien in. Zo blijft deze tot wel twaalf maanden goed.
Sla
Op voorhand verwerkte, gesneden sla gaat langer mee wanneer je die in een potje bewaart in de koelkast. Zorg er dan wel voor dat de sla helemaal droog is, zodat deze goed kan ademen. Een volledige slakrop gekocht? Snijd van de verse krop de dunne, donkere laag onderaan weg en maak een kruisvormige inkeping. Plaats de sla op een bordje met een klein beetje water in de koelkast en ververs dit water dagelijks. Zo blijft je sla een hele week goed. Sommige sla wordt op wortel aangeboden. Ook die bewaar je best in de koelkast. Voor gebruik kan je er dan telkens de nodige blaadjes afplukken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier