Cocktails op niet zo eenzame hoogte: onze favoriete rooftopbars dit jaar

Ibiza-vibes aan de Donkvijver. © GF
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Een hele reeks nieuwkomers nopen hoogte- en cocktailliefhebbers tot harde keuzes. Kom van dat dak af? Niet als het aan deze dertien adressen ligt.

1. Rooftop, Oudenaarde

Bar Boudoir aan de Krekelput in Oudenaarde wijkt deze zomer uit naar een rooftop bar aan de Donkvijver. Uitbater Dima Oriyeschkin profiteert er van het idyllische uitzicht op de vijver om een Ibiza-gevoel op te wekken. Verwacht geen clubtoestanden, wel een relaxte sfeer in een groene omgeving met inbegrip van een zomerse drankenkaart met cocktails, mocktails, champagnés en roséwijnen en tapas. In het weekend komen dj’s langs.

Donk 52, 9700 Oudenaarde. Tot 22 september. Dagelijks van 16u tot 1u, in het weekend vanaf 13u.

2. Hippo-Droom, Waregem

Drie jonge ondernemers maken deze zomer een droom waar met een gemoedelijke rooftopbar die uitzicht biedt op de Gaverbeekhippodroom en de stad. De inrichting van en de kaart met hapjes en drankjes van Hippo-Droom bieden alles wat je mag verwachten, met als bonus heel wat lokale producten van andere jonge starters zoals Blind Tiger Gin uit Wevelgem en Belgian Limocello uit Izegem. Liefhebbers van de paardenkoersen noteren alvast de drafraces op 3 en 14 augustus en de 175ste verjaardag van Waregem Koerse op 30 augustus – spectaculairder kan het uitzicht in een rooftopbar moeilijk worden.

Holstraat 95/11, 8790 Waregem. Tot 24 september. Dagelijks van 15u tot 23u, op vrijdag en zaterdag van 14u tot 1u.

Jonge ondernemers vonden in de Waregemse hippodroom het perfecte decor voor hun nieuwe rooftopbar.
Jonge ondernemers vonden in de Waregemse hippodroom het perfecte decor voor hun nieuwe rooftopbar. © GF / Facebook Bar Hippo-droom

3. Gaston, Gent

Het hoogste strand van het land, uitzicht op de Gentse skyline, een petanquebaan, een duurzaam restaurant met Belgische-Franse klassiekers en kleinere hapjes, parking zat: geen wonder dat deze populaire rooftop bovenop een voormalige textielfabriek steevast in zomerse lijstjes opduikt. Gewoon onderuitzakken met een drankje in de strandstoelen kan uiteraard ook in Gaston, te beginnen met een G&T-cocktail op basis van robertskruid of de Gaston Chiquet, de huischampagne met 60% Meunier, 15% Pinot Noir en 25% Chardonnay.

Hurstweg 8, 9000 Gent. Tot 31 augustus. Enkel op weekdagen.

Gaston is al jaren thuis in een voormalige textielfabriek.
Gaston is al jaren thuis in een voormalige textielfabriek. © GF / Facebook Gaston Gent / @styn.be

4. Secret Rooftop, Brussel

De locatie, om de hoek van de Brusselse Grote Markt, doet vrezen dat dit adresje niet zo geheim is als het belooft, maar ook bij Brusselaars is het kroonjuweel van het vijfsterrenhotel Warwick minder bekend. Ten onrechte, want het uitzicht op het stadscentrum en de cockails met een twist van het huis zijn aan elkaar gewaagd. Niet de grootste rooftop van de stad, voor een romantisch uitje of een goed gesprek wel de meest private.

Duquesnoystraat 5, 1000 Brussel. Dagelijks van 17 tot 23u.

Het “geheime” dakterras van hotel Warwick is ook bij Brusselaars niet erg bekend.
Het “geheime” dakterras van hotel Warwick is ook bij Brusselaars niet erg bekend. © GF / Facebook Secret Rooftop By Warwick

5. Soko, Kraainem

Uiteindelijk draait het allemaal om het uitzicht: geen plek die dat beter illustreert dan Soko. De kaart met drankjes en warme hapjes is redelijk beperkt, maar dankzij de ligging aan het Vierarmenkruispunt en op de elfde verdieping van een kantoorgebouw ligt het groene bladerdak van het uitgestrekte Zoniënwoud aan je voeten. Dat ongeëvenaarde panorama zorgt voor een navenante toeloop, gelukkig maken een reservatiesysteem voor de avonduren en bediening aan tafel maken de drukte behapbaar.

Mechelsesteenweg 455, 1950 Kraainem. Van dinsdag tot zaterdag vanaf 17u, van 19u tot 1u enkel op reservatie.

Het bladerdak van het Zoniënwoud zorgt voor een idyllische rooftop aan het Vierarmenkruispunt.
Het bladerdak van het Zoniënwoud zorgt voor een idyllische rooftop aan het Vierarmenkruispunt. © GF / Facebook Soko Rooftop

6. Cappuccino, Oostende

American pancakes, wafels, ijscoupes: het gezellige dakterras van tearoom Cappuccino in hartje Oostende biedt meer lekkers dan gebruikelijk in zomerse rooftops. Ook de eetkaart voor de kleine en grote honger en alles daartussen laat niets te wensen over, en de brunch op zondag heeft terecht fans. Toch wordt er niet beknibbeld op de andere ingrediënten, dankzij de mooie en weerbestendige inrichting, de mediterrane sfeer en klassieke cocktails en mocktails.

Ooststraat 22, 8400 Oostende. Van woensdag tot en met zondag vanaf 11u30, keuken tot 21u.

Het dakterras van tearoom Cappuccino in Oostende.
Het dakterras van tearoom Cappuccino in Oostende. © GF / Facebook Rooftop Oostende

7. The Memlinc Skybar, Knokke-Heist

Luxehotel The Memlinc is deze zomer meer dan ooit een hotspot. De voormalige design- en textielpopup Co’s Cabane vond een vaste stek onderaan het pand, terwijl het label van Cesar Casier en een heleboel andere merken samenkomen in popup TwentyToo. Een en ander creëert een hoop drank- en eetgelegenheden zoals de eatery van Sofie Dumont, maar laat dat je er niet van weerhouden om door te trekken naar het dakterras. Het uitzicht op de zee, Het Zoute en het polderlandschap garanderen een instant vakantiegevoel, en met ruimte voor honderd gasten is een stek snel gevonden. Op weekendavonden worden dj’s uitgenodigd, de faciliteiten van het hotel zorgen voor een volledige eetkaart.

Elizabetlaan 2, 8300 Knokke-Heist. Dagelijks van 12u tot 23u.

Hotel The Memlinc: meer dan ooit een hotspot.
Hotel The Memlinc: meer dan ooit een hotspot. © GF / Facebook The Memlinc

8. Bon’Air, Hasselt

Deze rooftop bar onderging nog maar net een eigentijdse make-over die het panoramische uitzicht nog versterkte, maar als hoogteliefhebbers waren we sowieso al weg van deze plek. De bar op de negentiende verdieping van het Radisson Blu Hotel, zeventig meter boven de begane grond, is dan ook de hoogste van de stad en de provincie. Je kan er zowel binnen als op het door hoge wanden beschermde buitenterras plaatsnemen. De creaties op de uitgebreide cocktailkaart zijn vernoemd naar de vele herkenningspunten in het oneindige landschap, en ook de hapjes om te delen worden met zorg bereid.

Torenplein 8, 3500 Hasselt. Dagelijks van 17u tot 23u, gesloten op zondag.

De hoogste rooftopbar van Limburg steekt in het nieuw.
De hoogste rooftopbar van Limburg steekt in het nieuw. © GF / Bon'Air

9. Yust rooftop en La Grand Poste, Luik

De Luikse skyline is er een om u tegen te zeggen, en dit jaar dikken de rooftopbars in de stad flink aan. Naast de skybar in het hotel Liège Congres en het door live-optredens geanimeerde dakterras van hotel Van der Valk Sélys opende ook hotel Yust bij Calavatra’s station Liège-Guillemins onlangs een rooftopbar van maar liefst 300 vierkante meter. Net als in Antwerpen staan cocktails en hamburgers centraal. Daarnaast werd deze lente een dakterras ingehuldigd op de Grand Poste. Dat historische monument werd recent tot creatieve hotspot getransformeerd werd en herbergt nu onder meer een food market en co-workingruimte. Op het menu staan, naast het panoramische uitzicht op de stad en de Maas, onder meer lokale biertjes van de micro-brouwerij onderin, creaties van cocktailbar Volga en hapjes om te delen van lokale chefs.

Yust: Esplanade Simone Veil 2, 4000 Luik. Op woensdag, donderdag en in het weekend van 16 tot 22u, op vrijdag vanaf 12u.

Grand Poste: Quai sur Meuse 19, 4000 Liège. Op vrijdag en in het weekend van 12u tot 22u.

Na Antwerpen verovert ook hotel Yust Luik met een rooftopbar.
Na Antwerpen verovert ook hotel Yust Luik met een rooftopbar. © GF / Yust
Ook het dakterras van de Grand Poste is nieuw in Luik.
Ook het dakterras van de Grand Poste is nieuw in Luik. © GF / Grand Poste / Michael Radi

10. Schijn Bar, Antwerpen

Nog een nieuwkomer in deze lijst is de Schijn Bar op het dak van Sportoase in Deurne. De zaak wordt net als het restaurant op dezelfde locatie uitgebaat door Foodmaker en biedt tot het eerste weekend van september uitzicht op het park Groot Schijn. Mooi meegenomen is dat deze kleinere, gezellige rooftop ook schaduwrijke plekjes biedt. Het cocktailaanbod is beperkt, maar je kan er zowel terecht voor een aperitief als een lunch. Raadpleeg de kalender voor de dj-sessies en barbecuedagen. Van maandag tot en met donderdag van 11u30 tot 23u, op vrijdag tot middernacht, op zaterdag van 11u tot 23u, en op zondag van 11 tot 22u.

Ruggeveldlaan 488, 2100 Antwerpen.

Het dakterras van Foodmaker in Sportoase: ook voor niet-sportievelingen.
Het dakterras van Foodmaker in Sportoase: ook voor niet-sportievelingen. © GF / Foodmaker / Frankie and Fish

11. Black Smoke, Antwerpen

Het gelijknamige barbecuerestaurant op de site van Stadsbrouwerij De Koninck viert deze zomer zijn vijfde verjaardag. De windbestendige rooftop van Black Smoke zet dat ook dik in de verf met een cocktailkaart die de strafste creaties sinds de opening verzamelt. Tot 4 september versterken dj-sets van binnen- en buitenlandse namen de feestelijke sfeer. Naast het à la carte-menu zijn er ook hapjes, al dan niet om te delen. Op woensdag, donderdag en zondag van 15u tot middernacht, op vrijdag van 15u tot 1u en op zaterdag van 12u tot 1u.

Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen.

Black Smoke bestaat vijf jaar en dat proef je deze zomer ook in je cocktailglas.
Black Smoke bestaat vijf jaar en dat proef je deze zomer ook in je cocktailglas. © GF / Black Smoke

12. Het Kraaiennest, Sint-Niklaas

Het Stedelijk Museum Zwijgershoek of Stem zet tot 11 september de verkenning van de zeeën in de schijnwerpers, maar niemand zal het je kwalijk nemen als je niet verder komt dan het dakterras. Dat werd naar aanleiding van de Recht door zee-expo omgetoverd in het eenvoudige café Het Kraaientest. Een tachtigtal mensen kan er genieten van een drankje en het onbelemmerde uitzicht, een bezoek aan het museum zelf is niet verplicht. Op donderdag tot 22u, van vrijdag tot zondag tot 18u.

Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas. Tot 11 september.

Geen zeebenen? Dan kan je in het Stem meteen naar het dakterras.
Geen zeebenen? Dan kan je in het Stem meteen naar het dakterras. © GF / Facebook SteM Musea Sint-Niklaas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content