Coca-Cola lanceert nieuwe ‘groene’ cola in België

Coca-Cola Life, de eerste Coca-Cola met minder calorieën en zoetstoffen van natuurlijke oorsprong, wordt in januari 2015 gelanceerd in België.

Coca-Cola Life is gezoet met een mix van zoetstoffen uit stevia en suiker, maar met een derde minder suiker en calorieën dan de gemiddelde suikerhoudende cola. Diëtisten vrezen dat consumenten de cola met stevia zullen interpreteren als suikervrij, terwijl het in feite om een combinatie van suiker en zoetstof gaat.

Het is sinds de lancering van Coca-Cola Zero, acht jaar geleden, dat de frisdrankgigant nog een nieuw product in ons land op de markt bracht. De grootste innovatie ligt in de gebruikte zoetstof, afkomstig van de steviaplant. Deze calorievrije zoetstof van natuurlijke oorsprong wordt ook gebruikt in onder andere Nestea en Sprite.

Door het gebruik van stevia bevat een 330 ml blikje Coca-Cola life slechts 89 calorieën (tegenover 139 calorieën voor Coca-Cola). Coca-Cola Life zal een opvallend groen label dragen. “De nieuwe cola-variant werd in 2013 in Chili en Argentinië geïntroduceerd, omdat die landen meer vertrouwd zijn met stevia en er een grote vraag naar ontstaan was”, zegt Aurelie Gerth, woordvoerster van Coca-Cola België.

“Vervolgens werden testen gedaan in Europa, ook in België, en die waren positief. De nieuwe coca-cola life is in september in het Verenigd Koninkrijk en Zweden geïntroduceerd. Eind januari volgen België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk.”

“Het wordt erg verwarrend voor de consument”, zegt diëtiste Lyne Halsberghe van het UZ Gent. “We krijgen nu al veel vragen over producten waarin stevia zit. Het gevaar bestaat dat mensen denken dat die nieuwe ‘groene’ cola suikervrij is, omdat er over stevia wordt gesproken. Maar in feite gaat het om een combinatie van stevia en suiker. Die suiker wordt omwille van de smaak toegevoegd aan stevia. Mijn advies als diëtiste blijft dat je als frisdrank nog het best gewoon water drinkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content