Club Congé met Karen Keygnaert: ‘Van eindeloze rust kan ik nu enkel nog dromen’

© .

Twee maanden lang vertellen interessante mensen ons over hun zomerwensen en -plannen. Vandaag: chef Karen Keygnaert van Cantine Copine in Brugge. ‘Ik gruw van alles wat naar vakantiedorpen ruikt. Op vakantie wil ik vooral met rust gelaten worden en moet je me vooral niet proberen te entertainen.’

Met haar vorige restaurant A’Qi was Karen Keygnaert jarenlang de enige vrouwelijke sterrenchef in Vlaanderen. Tot ze haar zaak eind 2016 inruilde voor een toegankelijker concept en Michelin publiekelijk vroeg om haar géén nieuwe ster te geven. De appreciatie van de culinaire wereld werd er niet minder om. Zo neemt Keygnaert eind juli deel aan een exclusief Women in Food-evenement in Californië. Daar zal ze koken met onder meer Dominique Crenn, beste vrouwelijke chef in de San Pellegrinolijst van 2016. ‘Een enorme eer’, zegt Keygnaert. ‘Crenn is al jarenlang zo’n beetje een persoonlijke heldin. Omwille van haar keuken, maar ook voor haar stijl en no-nonsense aanpak, waarin ik me wel kwam vinden. Wat we gaan klaarmaken, weet ik nog niet. Maar we overleggen wat per mail, en ik kom enkele dagen vooraf aan in San Francisco. Dat zal wel volstaan om elkaar te leren kennen, een menu af te spreken en op elkaar ingespeeld te raken.’

Heb je eigenlijk iets met de zomer?

KAREN KEYGNAERT: Absoluut, het is echt mijn favoriete seizoen. Als warmtemens sterf ik een beetje in de winter. Tegen februari ben ik meestal depressief, en dat wordt ieder jaar erger. Maar zodra de eerste bloesems en het frisse groen van de lente verschijnen herleef ik letterlijk. Dan ruik ik gewoon aan de lucht dat het zover is en kan ik bergen verzetten. Ik heb in de keuken ook een hekel aan het wildseizoen en alles dat de winter meebrengt – die zaken eet ik gewoon niet graag.

Een gezonde mix van cultuur, eten, drinken, boeken lezen en de geest leegmaken – meer moet dat niet zijn

Zijn er zomers waar je bijzondere herinneringen aan bewaart?

KEYGNAERT: Eigenlijk vooral alle zomers als tiener, toen ik echt nog maanden verlof had zonder zorgen. Vooral als leider op scoutskamp vond ik dat fijn, op reis naar Frankrijk, en dan surfen, lezen en verder niks moeten. Van dat soort eindeloze rust kan ik nu nog enkel dromen. Ooit wil ik me nog eens de luxe kunnen permitteren om twee maanden ‘de pees af te leggen’ en uit te zwermen.

Kost het je mentaal moeite om op vakantie te zijn? Kun je makkelijk loslaten?

KEYGNAERT: Ik sluit mijn zaak en ik ben weg. Dat is niet altijd zo geweest, maar een mentale staat die ik mezelf opgelegd heb en waar ik steeds beter in word. Als kleine zelfstandige heb je dat ook nodig. Anders krijgt je hoofd nooit rust en gaat je lichaam stuk.

Heb je ooit een zomerlief gehad?

KEYGNAERT: Meerdere – dat hoort gewoon bij de zomer (lacht).

Waarheen gaat de reis deze zomer?

KEYGNAERT: Normaal gezien gaan wij altijd volgens dezelfde formule op reis: naar Frankrijk of Spanje met de auto, nét buiten een grote stad, en in een rustige B&B met een kamer of vier en een zwembad waar geen kinderen welkom zijn. Een gezonde mix van cultuur, eten, drinken, boeken lezen en de geest leegmaken – meer moet dat niet zijn. Deze zomer is echter atypisch en plannen we een roadtrip van Los Angeles naar San Francisco en Napa, langs de kust van California. Twee weken waarvan ik dus één avond kook met Crenn. Een reis waar ik enorm hard naar uitkijk, omdat ze mijn hoofd eens in een totaal andere richting zal draaien.

Is goed weer belangrijk?

KEYGNAERT: Ik ben een zonneklopper – hoe meer, hoe liever. Dan voel ik mijn batterijen echt opladen. Bij slecht weer neem ik een goed boek en lees ik tot het weer tijd is om te aperitieven en te eten.

Heb je een favoriet zomeritem in je garderobe?

KEYGNAERT: Teensletsen. Dat is voor mij de ultieme vorm van luxe en rijkdom. Stijl blijft wel belangrijk voor me, zomer of geen zomer. Mijn tenen krullen wanneer mensen dan zomaar wat doen en hun kleding niet afstemmen op de plaats waar ze zich bevinden. Crocs, mannen met driekwartbroeken bij mannen, heuptasjes – de zomer haalt heel wat lelijkheid naar boven (lacht).

Ik ben een zeebeest: zonder water geen vakantiegevoel

Erger je je nooit aan de toeristische drukte in Brugge?

KEYGNAERT: Nee hoor. De toeristen hebben een beetje hun reservaat, voorgeschreven door de reisgidsen, en daar komen ze niet vrijwillig buiten. Brugge is echt mijn stad, ik ben er thuis, en dan kom je zelden in aanraking met die massa.

Wat is je favoriete zomerterras in ‘die scone’?

KEYGNAERT: In de zomer is dat het tijdelijke terras van Urb Egg, het terras van de Triënnale – voor mij echt het startsein van de zomer. Verder trekken we voor terrasjes meestal naar de kust. Ik ben een zeebeest: zonder water geen vakantiegevoel.

Wat ontbreekt er nooit in je reiskoffer?

KEYGNAERT: Eigenlijk gooi ik gewoon al mijn favoriete kleren in een koffer en dan zien we wel. Uiteindelijk vind je alles wat je niet mee hebt ook ter plaatse. Als je met z’n twee met de auto reist steekt het uiteraard niet nauw, en dus gaan normaal gezien ook alle boeken en alles wat we denken te zullen gebruiken mee. Deze zomervakantie wordt dus nog een oefening, omdat ik het maximum toegelaten gewicht in de gaten moet houden. Vooral die boeken gaan moeilijk worden.

Wat zijn dan je favoriete auteurs?

KEYGNAERT: Dat wordt een lange lijst. In de ingekorte versie horen zeker Margaret Atwood, Irving, Douglas Coupland, Dave Eggers, Irvin D. Yalom, Paulo Coelho en Isabel Allende thuis. De grote namen dus, maar daarmee doe ik veel mensen tekort. Ik lees dan ook veel in de zomer, want dan heb ik er eindelijk tijd voor.

Welke reis zou je nooit opnieuw doen?

KEYGNAERT: Fuerteventura net voor de kerst! Wij dachten niet al te ver van huis wat zon in de winter mee te pikken. Grootste fail ooit, want er is daar niets. Bovendien kun je er niet weg omdat het een eiland is. Drie dagen voor de terugvlucht beleefde ik er een totale inzinking, maar die bleek zéér meditatief: uiteindelijk is het idee voor Cantine Copine daar geboren.

Wat is de meest overschatte reisbestemming?

KEYGNAERT: Ik gruw van alles wat naar vakantiedorpen ruikt. Op vakantie wil ik vooral met rust gelaten worden en moet je me vooral niet proberen te entertainen.

Wat is het mooiste souvenir dat je ooit meebracht?

KEYGNAERT: Daar jaag ik niet op. Voor mij telt vooral de herinneringen aan een reis, en dan kan een goedkoop juweeltje volstaan. Dat draag ik dan als trofee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content