Club Congé met Joost Arijs: ‘Ik vermijd toeristische trekpleisters te allen tijde’

Joost Arijs © gf

Twee maanden lang vertellen interessante mensen ons over hun zomerwensen en -plannen. Vandaag: chocolatier en patissier Joost Arijs. ‘Mensen eten veel meer taartjes en chocolade in de winter, dus een oneindige zomer zou niet ideaal zijn.’

Met zijn chocoladecreaties en patisserie schopte Joost Arijs het tot in gerenommeerde culinaire gidsen. In zijn winkels in Gent en Antwerpen kan je dan ook terecht voor no nonsense zoetigheden met pure ingrediënten van het hoogste niveau.

Jij bent naar het schijnt een grote fan van de zomer. Vertel.

JOOST ARIJS: Dat klopt. Het is een seizoen waar ik altijd naar uitkijk en nadien ook graag op terugblik door alle leuke momenten die je meemaakt. Na het harde werken doorheen het jaar, kan ik dan ook altijd extra hard genieten van die vrije zomerdagen. Ideaal om even te ontspannen en af te spreken met vrienden.

Heb je dan ook een favoriete zomerbestemming?

ARIJS: Ik ben een ontzettend grote fan van Italië en het zuiden van Frankrijk. Die landen zijn voor mij de perfecte combinatie van rust, mooi weer, prachtige natuur en natuurlijk: lekker eten en wijn. Ook al is Spanje voor vele Belgen ook een graag geziene bestemming, ligt dat land me niet zo. Ik vermijd toeristische trekpleisters te allen tijde en zoek eerder rustige oorden op.

Is de nationale keuken van je vakantiebestemming de belangrijkste factor bij het bepalen van een bestemming?

ARIJS: Eigenlijk wel, ja. Tenzij we iets boeken omdat de natuur primeert. Als ik ergens naartoe ga met een prachtige omgeving, is het eten dan weer eerder bijzaak. Al is het liefst lekker natuurlijk. (lacht)

Als ik ergens naartoe ga met een prachtige omgeving, is het eten eerder bijzaak.

Wat woog dit jaar door in de vakantiekeuze: de factor eten of de factor natuur?

ARIJS: Dit jaar kozen we voor de natuur. Samen met mijn vriendin ga ik vijftien dagen naar Lapland en trekken we langs het noorden van Zweden, Finland en de Lofoten in Noorwegen. We vertrekken op 26 juli omdat we eerst nog de Gentse Feesten wilden meemaken.

Vlieg je na je vakantie meteen terug in het werk?

ARIJS: Ik ben altijd graag nog een weekje thuis. Vakantie betekent voor mij ook vrienden en familie kunnen uitnodigen om bijvoorbeeld te barbecuen en gezellig samen te zijn.

Stel: ik zeg je dat je kan bepalen hoe lang de zomer duurt. Wat zeg je dan?

ARIJS: De zomer mag wat mij betreft heel lang duren. Op persoonlijk gebied, weliswaar. Ik ben heel graag in de zon. Op professioneel gebied zou dat een slechte keuze zijn, want de zomer is voor onze zaak niet de beste periode. Mensen eten uiteraard veel meer taartjes en chocolade in de winter. Dat maakt de zomer dan ook het ideale moment voor ons om op vakantie te gaan.

Zo’n all-inhotel zou absoluut niets voor mij zijn.

Ben je tijdens die vakanties eerder een zonneklopper of een schaduwzoeker?

ARIJS: Ik hou heel veel van de zon. Zowel aan het zwembad als tijdens een activiteit kan ik daar echt van genieten. We zoeken altijd een kleinschalig hotel waar we zowel leuke activiteiten kunnen doen als volledig tot rust kunnen komen. Het is echter niet zo dat ik een hele week met mijn handdoek op een ligstoel aan het zwembad lig bijvoorbeeld. Zo’n all-inhotel zou absoluut niets voor mij zijn.

Kan je ons hét ultieme zomerboek voor aan het zwembad verklappen?

ARIJS: Ik ben eigenlijk niet de grootste lezer. Ik zal tijdens een vakantie veel meer rondkijken naar de omgeving. Daar geniet ik veel meer van dan van een boek.

En wat als het regent?

ARIJS: Ik probeer slecht weer zoveel mogelijk te vermijden. (lacht)

Ik probeer slecht weer zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is voor jou de smaak van de zomer?

ARIJS: (denkt na) Dan kies ik voor de tomaat, denk ik. Een tomaat die veel zon gekregen heeft en je eigenlijk gewoon zo smakelijk kan verorberen: niet normaal lekker. Met een simpele pasta met verse tomatensaus kan je me dan ook altijd een groot plezier doen. Het is misschien zelfs mijn ideale zomerse maaltijd als ik er zo over nadenk.

Tot slot: welke ijssmaak ontbreekt er nog op deze wereld?

ARIJS: Ik vind dat het aanbod nu eigenlijk al te groot is. Vele ijssalons werken bovendien nog met industriële smaken, terwijl ik vind dat je die pure smaken moet kunnen proeven. Dus ik zou zeggen: beperk je aanbod, maar zie dat je smaken top zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content