Citroenen uit Amalfi: in de keuken met Sophia Loren

Sophia Loren in haar keuken in New York, 1972. © GETTY IMAGES

Met wat geluk reizen we deze zomer weer buiten onze landsgrenzen. Naar de Amalfikust in het zuiden van Italië bijvoorbeeld. De perfecte plek om te leren dat een schijfje citroen niet enkel in spuitwater gaat. Vraag maar aan Sophia Loren.

When life gives you lemons, make lemonade! Als het leven niet meezit, maak er dan toch iets van. In Amalfi heeft het leven citroenen gegeven, om limonade maar uiteraard ook limoncello te maken. De sfusato amalfitano, zoals de citroenen genoemd worden, zijn curvy, hebben een dikke schil, zijn sappig en hebben een sterke geur.

De citroenen zijn iconisch voor de streek. Restaurants en bars op de kliffen, zicht op zee, een zachte warme zeebries, zittend onder de citroenbomen, misschien die pasta met citroen en veel look of toch maar de schaaldieren? Wie zou daar niet even goed gedijen als de citroenen?

Citroenen uit Amalfi: in de keuken met Sophia Loren
© BRAM DEBAENST

Misschien is de Amalfikust niet voor deze zomer. Gelukkig zijn er andere manieren om dat zuiderse gevoel op te roepen. Koken met de fantastische Italiaanse actrice Sophia Loren als gids bijvoorbeeld.

Sophia Loren is de belichaming van la dolce vita. Een van de allergrootste actrices die de 20ste eeuw heeft gekend. Ze speelde in 93 films, won 45 prijzen en wordt gezien als een icoon in de filmgeschiedenis.

Deze Italiaanse schoonheid groeide op in een familie waar eten heilig is en recepten worden doorgegeven van generatie op generatie. Die passie heeft ze in kookboeken vertaald. Koken con amore (1971) is er een van. Het kreeg een update, is nu opnieuw verkrijgbaar en een waar plezier om te lezen. Koken met liefde mag je letterlijk nemen. Het is geen droge opsomming van ingrediënten met afgestreken hoeveelheden, haar recepten zijn bijna verhalen. Dit is koken vanuit de buik en vooral veel proeven.

Dit menu geeft je het gevoel op een terras te zitten aan de Amalfikust. Je kunt alle gerechten afwerken met citroenzeste.

Recepten

Alle gerechten komen Koken con amore. Genieten van de echte Italiaanse keuken, Sophia Loren, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 24,99 euro.
Alle gerechten komen Koken con amore. Genieten van de echte Italiaanse keuken, Sophia Loren, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 24,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content