Een restaurant in het Chinese Harbin heeft een wel heel bijzondere methode gevonden om de zaak draaiende te houden: robots die de klanten bedienen. Het eetadres, op zo'n 1000 kilometer ten noordoosten van Peking, heeft er in totaal 20 exemplaren - aan 2400 euro per stuk - in dienst genomen, ter vervanging van 'gewone obers'.

De robots zijn afgesteld om vriendelijk en hoffelijk te zijn, en naar verluidt kunnen ze ook in de keuken ingeschakeld worden. Voor sommige taken, zoals groenten snijden, moeten ze wel bijgestaan worden door het 'gewone' personeel', meldt de zaakvoerder Liu Hashheng.

Hashheng is in het dagelijkse leven ook voorzitter van de Robotacademie in Harbin en staat voor de grote uitdaging om robots te integreren in de maatschappij. Een kwestie van tijd, want volgens hem komen we deze nieuwe werkkrachten over tien jaar overal tegen en zal iedereen dat op termijn ook de normaalste zaak van de wereld vinden. Wordt vervolgd. (DB)

Een restaurant in het Chinese Harbin heeft een wel heel bijzondere methode gevonden om de zaak draaiende te houden: robots die de klanten bedienen. Het eetadres, op zo'n 1000 kilometer ten noordoosten van Peking, heeft er in totaal 20 exemplaren - aan 2400 euro per stuk - in dienst genomen, ter vervanging van 'gewone obers'. De robots zijn afgesteld om vriendelijk en hoffelijk te zijn, en naar verluidt kunnen ze ook in de keuken ingeschakeld worden. Voor sommige taken, zoals groenten snijden, moeten ze wel bijgestaan worden door het 'gewone' personeel', meldt de zaakvoerder Liu Hashheng. Hashheng is in het dagelijkse leven ook voorzitter van de Robotacademie in Harbin en staat voor de grote uitdaging om robots te integreren in de maatschappij. Een kwestie van tijd, want volgens hem komen we deze nieuwe werkkrachten over tien jaar overal tegen en zal iedereen dat op termijn ook de normaalste zaak van de wereld vinden. Wordt vervolgd. (DB)