‘Chefkoks kunnen helpen om overbevissing tegen te gaan’

© iStock

Door overbevissing en de stijgende vraag is het essentieel op een verantwoorde en duurzame manier om te gaan met vis, schelp- en schaaldieren. De ‘Vis- en zeevruchtengids voor professionele gebruikers’ is een gids voor chefs om hier goed mee om te gaan.

Niet alleen de visserijsector en de consument kunnen hun steentje bijdragen, ook de chefs, restaurateurs en vishandelaars hebben hun rol op het vlak van overbevissing en duurzame visserij. De gids is een initiatief van SeaWeb Europe, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

‘Om chefs en andere professionele gebruikers van visserij- en aquacultuurproducten toe te laten bewuster te gaan aankopen, is correcte milieu- en wetenschappelijke informatie nodig. Die was tot nu toe zeer ontoegankelijk voor hen. Met deze publicatie willen we daar verandering in brengen’, zegt Hans Polet van het ILVO. Een duurzaam aankoopbeleid voeren, kan door bijvoorbeeld te kiezen voor vis uit bestanden die niet in gevaar zijn, door vergeten of ondergewaardeerde soorten op het menu te zetten en door ondermaatse vis – die nog niet de kans heeft gekregen zich voort te planten – te vermijden.

Een van de chefs die al de weg van de duurzaamheid ingeslagen is, is Filip Claeys van De Jonkman in Brugge, eerder deze week door Gault&Millau nog uitgeroepen tot chef van het jaar. Hij profileert zich specifiek in zijn viskeuze en werkt bewust met de minder bekende soorten. De “Vis- en zeevruchtengids – voor professionele gebruikers” is vrij beschikbaar in het Nederlands en het Frans via de website www.zeevruchtengids.org, en zal elk jaar geüpdatet worden met de meest recente wetenschappelijke informatie. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content