Chef Pieter-Jan Lint bakt zijn cheesecake zonder room: ‘De toekomst is plantaardig’

© DIANE HENDRIKX

Pieter-Jan Lint is een vegetarische chef van gastronomisch kaliber. De gerechten die hij als jobstudent zag passeren tijdens trouwfeesten en begrafenissen maakte hij thuis zo goed mogelijk na.

Op dat moment had hij nog geen bagage, maar wel een koppige vastberadenheid en een opborrelende goesting. Hij bleef bavarois maken tot er eentje fier rechtop stond en aardappeltoefjes spuiten tot er eentje elegant uit de spuitzak kwam. Toen hij besliste fulltime chef te worden, kreeg hij een opleiding in de klassieke keukens van brasseries en restaurants, maar de echte revelatie kwam er bij het eten van een stuk raw cheesecake. Het mysterie van een taart zonder eieren en room moest en zou hij oplossen. De onderzoekende geest van Lint schoot in actie en een nieuwsgierigheid naar de plantaardige keuken ontlook.

De toekomst is plantaardig. Tot die conclusie kwam Pieter-Jan Lint tijdens de eerste date met zijn lief Carmen. Op café praatten ze die avond over melk, lokale landbouw en duurzaamheid. Lint schakelde volledig over op de plantaardige keuken, met een voorliefde voor elegante bordjes en gastronomische bereidingen. Naast caterings, workshops en koken aan huis, leidt hij professionals op in heel Vlaanderen om zonder dierlijke producten volwaardige en verfijnde gerechten op tafel te zetten.

Volgend jaar zal zijn eigen restaurant opengaan. Hijzelf in de keuken, zijn vriendin Carmen in de zaal. Daar zal hij alles op alles zetten om zijn wilde ideeën in realiteit om te zetten. ‘Ik droom ervan om groente in de open haard klaar te maken en ze zo op tafel te brengen, of een ijskar de zaal in te rijden en daaruit het dessert te serveren. Maar vooral wil ik topproducten uit onze eigen streek doen schitteren in al hun schoonheid en eenvoud.’

Meer info via pieterjanlint.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content