Ivan Menten van restaurant Lèche Plat uit Arendok won de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en mag zich "Viskok van het jaar 2014" noemen. Hij overtuigde de jury met zijn "in gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab".

Al voor de 25ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar (pladijs) als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten en vijf finalisten namen het live tegen elkaar op in de demonstratiekeuken van Horeca Expo.

De geselecteerde koks waren Tim Vervynckt (Nuance/Duffel), Dimitri Van Berlo (Chef's Table/Burcht), Ivan Menten (Lèche Plat/Arendonk), Sam Van Houcke (Onder de Toren/Hansbeke-Nevele) en Ivan Puystiens (restaurant Oh Restaurant/Sint-Idesbald).

Een professionele jury, voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys (en samengesteld uit vertegenwoordigers van de Belgische restaurateursverenigingen Jeunes Restaurateurs d'Europe, Les Disciples d'Escoffier, Euro-Toques, Orde der 33 Meesterkoks van België, Les étapes du Bon Goût en NorthSeaChefs) beoordeelde de creaties.

Ivan Menten van restaurant Lèche Plat in Arendonk maakte de meeste indruk met zijn "in gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab".

Menten ontving een trofee, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een geldprijs en een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve. De andere laureaten krijgen een diploma en een dinerkaart voor twee in De Jonkman.

Overigens werd Filip Claeys, mede-oprichter van North Sea Chefs, op Horeca Expo verkozen tot Culinaire Persoonlijkheid van de Belgische Gastronomie. De topchef is eigenaar van het Brugse tweesterrenrestaurant De Jonkman en promoot als North Sea Chef vers gekookte grijze garnalen en het gebruik van minder bekende vissoorten en bijvangst. (Belga/DB)

Ivan Menten van restaurant Lèche Plat uit Arendok won de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en mag zich "Viskok van het jaar 2014" noemen. Hij overtuigde de jury met zijn "in gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab". Al voor de 25ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar (pladijs) als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten en vijf finalisten namen het live tegen elkaar op in de demonstratiekeuken van Horeca Expo. De geselecteerde koks waren Tim Vervynckt (Nuance/Duffel), Dimitri Van Berlo (Chef's Table/Burcht), Ivan Menten (Lèche Plat/Arendonk), Sam Van Houcke (Onder de Toren/Hansbeke-Nevele) en Ivan Puystiens (restaurant Oh Restaurant/Sint-Idesbald). Een professionele jury, voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys (en samengesteld uit vertegenwoordigers van de Belgische restaurateursverenigingen Jeunes Restaurateurs d'Europe, Les Disciples d'Escoffier, Euro-Toques, Orde der 33 Meesterkoks van België, Les étapes du Bon Goût en NorthSeaChefs) beoordeelde de creaties. Ivan Menten van restaurant Lèche Plat in Arendonk maakte de meeste indruk met zijn "in gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab". Menten ontving een trofee, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een geldprijs en een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve. De andere laureaten krijgen een diploma en een dinerkaart voor twee in De Jonkman. Overigens werd Filip Claeys, mede-oprichter van North Sea Chefs, op Horeca Expo verkozen tot Culinaire Persoonlijkheid van de Belgische Gastronomie. De topchef is eigenaar van het Brugse tweesterrenrestaurant De Jonkman en promoot als North Sea Chef vers gekookte grijze garnalen en het gebruik van minder bekende vissoorten en bijvangst. (Belga/DB)