Chateau simple: Côtes du Rhône

© Michel Vaerewijck

Als men in een eenvoudig Italiaans restaurant van het type Pizzeria een karaf Chianti of Valpo bestelt, is de kans groot dat er een simpele tafelwijn in de glazen komt. Iets gelijkaardig is in Frankrijk aan de gang met Côtes du Rhône: de naam verwijst nog wel naar de appellation maar wordt gebruikt voor generische tafelwijn.

Als men in een eenvoudig Italiaans restaurant van het type Pizzeria een karaf Chianti of Valpo bestelt, is de kans groot dat er een simpele tafelwijn in de glazen komt. Iets gelijkaardig is in Frankrijk aan de gang met Côtes du Rhône: de naam verwijst nog wel naar de appellation maar wordt gebruikt voor generische tafelwijn. Zoals S.P.A. in de USA gewoon spuitwater beduidt.

Het appellationgebied aan de boorden van de Rhône is dan ook immens, enkel geëvenaard door dat van generische Bordeaux. De voornaamste basisdruivensoort is grenache waar diep gekleurde hoogalcoholische warmbloedige wijnen van komen. Bij de betere wijnen treft men wat mourvèdre voor de sructuur en syrah voor elegantie. De Côtes du Rhône zijn dan ook wijnen voor de stevige landelijke keuken van geroosterd lams tot daubestoofpoten, eerder met rode pepers dan met tomaten.

Door de keuken van “schuimpje en druppels” kwa,em ze wat in de verdrukking maar met de renaissance van het serieuze werk met de volsmakende ingrediënten komen ze terug in het vizier.

De regionale appellation Côtes du Rhône (40200ha) mag geproduceerd worden in wel 171 gemeenten met een basisrendement van 52 hl per ha maar de appellation Côtes du Rhône Villages, 9500 ha in 25 gemeenten waarvan er 16 de gemeentenaam aan de appellation mogen toevoegen, moet het stellen met 42 hl/ha.

De top van de Rhône wordt gevormd door de “Crus” waarvan Châteauneuf-du-Pape het best gekend is en met een basisrendement van 35 hl/ha. Vandaag staan er vier in de proefglazen. “Rasteau”, 765 ha met een maximum rendement van 42 hl/ha en druiven als grenache, mourvèdre en syrah. “Lirac”, 700 ha met een rendement van 42 hl/ha en wat cinsault erbij, “Beaume-de-Venise, 555ha en 42 hl/ha en “Vacqueras” met 1300 ha en 36 hl/ha.

De Crus zijn tegelijk gulle en elegante wijnen die na enkele jaren verouderen op fles en zekere complexe finesse kunnen ontwikkelen en ze zijn nog redelijk in prijs.

Al deze wijnen passen bij het type stevig geroosterd rood vlees, bij stoofpotten en Navarin en bij oude hardzuivel kazen.

“Les Hauts Rocs, Rasteau 2012 Colruyt: 5,55 €

Heel goede kleur met nuance van jong rood en iets open aan de rand, de neus is van zwart fruit met kreupelhoutkruiden. Frisse en soepel puntige smaak maar valt wat op het einde.

Beaumes-de-Venise 2012 Carrefour: 8,79 €

Heel goede jonge kleur en een neus van rood fruit ook na opschudden. De smaak is met goede eenheid en lengte met een accent op elegantie en soepelheid.

Lirac 2011 Delhaize: 4,99 €

Goede smbere volumekleur met iets spanning aan de rand, de neus is van wat simpel rood fruit. Goede evenwichtige gewone smaak. Mist wat onderbouw. Eerder voor kip

Château Thézane, Vacqueras 2012 Delhaize: 9,65 €

Inktachtige kleur en een og gesloten neus van gedegen zwart fruit met rijpheid inde diepte. Volumineuze krachtige smaak met frishid lengte en eenheid. Goede wijn.

Vacqueras 2012

Colruyt: 6,99 €

Heel lichte kleur haast rosé in de groep en een neus van dun rood fuit. Aangenaam fruit, kleine correcte wijn. Ook eerder voor kip.

Domaine Jean-Charles Auibert, Côtes du Rhône 2012 Carrefour: 7,15 €

Mooi rode kleur iets open aan de rand, een neus van rood frambozenfruit die iets verdicht na opschudden. De smaak is evenwichtig met eenheid en lengte. Misstaat nioet in de groep.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content