Champagne opnieuw in de lift bij de Belgen

© Thinkstock

We drinken met zijn allen weer meer champagne. Dat blijkt uit officiële cijfers die donderdag werden bekendgemaakt.

Met 9,5 miljoen flessen champagne is het verbruik bij de Belgische consument in 2013 met bijna 15 procent gestegen, goed voor bijna 7 procent van de totale export. Daarmee zit de verkoop na een kort dipje weer stevig in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het Comité Interprofessionel du vin de Champagne, die donderdag in Brugge gepresenteerd werden.

België is de vijfde belangrijkste afzetmarkt voor de drank. Groot-Brittannië spant de kroon met ruim 30 miljoen flessen. In de Verenigde Staten, tweede in het lijstje, gingen bijna 18 miljoen flessen over de toonbank.

Ook Duitsland en Japan gaan België vooraf, maar daar moet wel een kanttekening bij gemaakt worden. De Belgen gaan namelijk naar schatting drie tot vijf miljoen flessen zelf halen, maar die zitten niet in de berekeningen.

“De verkoop fluctueert maar gemiddeld stijgt de groei in België met twee procent”, aldus Grégoire Van den Oostende, directeur van het Champagne Bureau Benelux.

Hoewel andere mousserende wijnen het de jongste jaren ook goed doen, ziet de sector niet meteen een probleem. “Champagne wordt vaak geschonken bij speciale gelegenheden, wat toch nog anders is dan massaconsumptie”, klinkt het.

Ook de steile opgang van gin-tonic zorgt niet voor onrust. “Een aperitief is trendgevoelig. Eerst was het mojito, dan spritz, nu gin-tonic en volgend jaar misschien weer iets anders. En er is nog ruimte voor meerverkoop, denk maar aan rosé-Champagne, extra brut,… Champagne kan ook meer en meer een gerecht flankeren”, aldus Van den Oostende.

Er zit trouwens goed nieuws aan te komen voor de liefhebbers, want de Chardonnaydruif deed het dit jaar opvallend goed door het weer afgelopen zomer. “Maar of we naar een uitzonderlijk jaar gaan, weten we pas bij de eerste proevingen in het voorjaar van 2015”, aldus Van den Oostende. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content