Op 20 september 2012 opende Sofitel Brussel het restaurant BE Café Marché Jourdan. Hun doel is om Belgische streekproducten te belichten en promoten. Alle gerechten in het Brusselse restaurant worden dan ook bereid met Belgische producten.

De oprichters van het restaurant BE Café Marché Jourdan hebben het gevoel dat de "Terroir Belge" onvoldoende gekend is. Niet enkel kennen de Belgen hun eigen streekproducten niet, ook de talloze buitenlandse ambtenaren die werkzaam zijn in de EU en andere buitenlandse instellingen met vestigingen in Brussel weten weinig of niks over de streekproducten uit België.

Om de "Terroir Belge" te promoten besloot BE Café Marché Jourdan om deze streekproducten in te schakelen in hun keuken. Alle gerechten in het restaurant worden bereid met Belgische producten. Naar Frans voorbeeld streeft BE Café Marché Jourdan naar een cultuurwijziging om er, in samenwerking met andere partners, voor te zorgen dat de Belgische streekproducten gegeten worden op het juiste moment, precies wanneer ze op hun best zijn.

Hun streefdoel is echter niet simpel aangezien de consument het gewoon is geworden om in elk seizoen op zijn bord te krijgen wat hij maar wenst. Daarom hebben ze een samenwerking opgestart met een aantal toegewijde producenten en leveranciers die op de wekelijkse zondagsmarkt van de Jourdanplaats hun topproducten aanbieden om dit plan te realiseren.

Het opzet van de chef van BE Café Marché Jourdan, Marc Pâquet, is om met streekproducten de Belgische keuken anders te interpreteren en te vertalen naar nieuwe gerechten met een Europees accent. Enkele voorbeelden van zijn op-en-top Belgische creaties zijn de Luikse wafel met waterkers, huisgemarineerde zalm in kriekbier en tarte tatin met raapjes. Vanaf volgend jaar kunnen we ook gerechten met eigen geproduceerde honing verwachten. Op het dak van het gebouw zijn hiervoor bijenkorven geïnstalleerd. Zo gaan ze meteen ook de onrustwekkende bedreiging die de bijenpopulatie al enkele jaren ondervindt, tegen.

Wedstrijd

Bovendien is het restaurant ook van start gegaan met een kookwedstrijd waarbij de focus op de 'Terroir Belge' ligt. Marc, de chef van het restaurant, gaat buitenlandse hobbykoks die in Brussel zijn, laten koken met typische Belgische producten. De finalisten mogen hun gerecht klaarmaken voor de jury - bestaande uit Hughes Belin, Catherine Piette, Dirk De Prins, Ruth Goossens, Marc Pâquet en Alain Troubat - op 28 april in de keuken van het restaurant. De winnaar krijgt een weekendje cadeau in één van de Sofitel hotels in Europa. (LP/RDM)

Op 20 september 2012 opende Sofitel Brussel het restaurant BE Café Marché Jourdan. Hun doel is om Belgische streekproducten te belichten en promoten. Alle gerechten in het Brusselse restaurant worden dan ook bereid met Belgische producten. De oprichters van het restaurant BE Café Marché Jourdan hebben het gevoel dat de "Terroir Belge" onvoldoende gekend is. Niet enkel kennen de Belgen hun eigen streekproducten niet, ook de talloze buitenlandse ambtenaren die werkzaam zijn in de EU en andere buitenlandse instellingen met vestigingen in Brussel weten weinig of niks over de streekproducten uit België. Om de "Terroir Belge" te promoten besloot BE Café Marché Jourdan om deze streekproducten in te schakelen in hun keuken. Alle gerechten in het restaurant worden bereid met Belgische producten. Naar Frans voorbeeld streeft BE Café Marché Jourdan naar een cultuurwijziging om er, in samenwerking met andere partners, voor te zorgen dat de Belgische streekproducten gegeten worden op het juiste moment, precies wanneer ze op hun best zijn. Hun streefdoel is echter niet simpel aangezien de consument het gewoon is geworden om in elk seizoen op zijn bord te krijgen wat hij maar wenst. Daarom hebben ze een samenwerking opgestart met een aantal toegewijde producenten en leveranciers die op de wekelijkse zondagsmarkt van de Jourdanplaats hun topproducten aanbieden om dit plan te realiseren. Het opzet van de chef van BE Café Marché Jourdan, Marc Pâquet, is om met streekproducten de Belgische keuken anders te interpreteren en te vertalen naar nieuwe gerechten met een Europees accent. Enkele voorbeelden van zijn op-en-top Belgische creaties zijn de Luikse wafel met waterkers, huisgemarineerde zalm in kriekbier en tarte tatin met raapjes. Vanaf volgend jaar kunnen we ook gerechten met eigen geproduceerde honing verwachten. Op het dak van het gebouw zijn hiervoor bijenkorven geïnstalleerd. Zo gaan ze meteen ook de onrustwekkende bedreiging die de bijenpopulatie al enkele jaren ondervindt, tegen. Wedstrijd Bovendien is het restaurant ook van start gegaan met een kookwedstrijd waarbij de focus op de 'Terroir Belge' ligt. Marc, de chef van het restaurant, gaat buitenlandse hobbykoks die in Brussel zijn, laten koken met typische Belgische producten. De finalisten mogen hun gerecht klaarmaken voor de jury - bestaande uit Hughes Belin, Catherine Piette, Dirk De Prins, Ruth Goossens, Marc Pâquet en Alain Troubat - op 28 april in de keuken van het restaurant. De winnaar krijgt een weekendje cadeau in één van de Sofitel hotels in Europa. (LP/RDM)