Of je nu beslist om je gazon niet meer zo vaak te maaien of dat je je ogen wat meer openspert tijdens een (stads)wandeling: wie zijn weg kent in de wereld van eetbare planten, hoeft voor unieke smaakmakers maar zelden naar de supermarkt. Hier bundelen we alles over lekkers dat de natuur soms gratis en voor niets te bieden heeft.

Experimenteer gerust met wilde appeltjes. Ze zijn overal te vinden als je de wilde appelbomen weet staan. Hun smaak is iets zuriger, wranger en minder zoet dan de gangbare appels, maar wat een aroma.

Forest To Plate plantte onlangs een eetbare plukroute in Vireux-Molhain, net over de Franse grens. 'We willen andere mensen aansporen om bij hen in de gemeente ook een plukroute aan te planten', zegt oprichter Ben Brumagne. 'Hoe mooi zou het zijn als we binnen enkele jaren over heel België eetbare landschappen hebben.'

Ook als we ons best níét doen, lijkt het wel of we bijzonder goed zijn in de teelt van brandnetels- een overblijvend onkruid waarvan we een paar veldslagen hebben gewonnen, maarom de oorlog definitief te winnen is er meer nodig. Maar goed, wat een tuinier als onkruidbeschouwt, is voor de wildplukker een gratis ingrediënt. En ook al zijn er heerlijke receptenvoor brandneteltaart en pesto, zelf hebben we liever een prikkelend biertje...