Brussels café Monk genoodzaakt te sluiten

© conespuma
Redactie Knack Weekend

Het iconische Brusselse café ‘Monk’, gelegen in de Sint-Katelijnewijk, gaat na 10 “welvarende” jaren dicht. Dat maakte de huidige ¿¿uitbater Filip Jans dinsdag bekend. De man ziet zich gedwongen toe te geven aan de wil van de eigenaar van het pand, drankengroothandel Horeca Logistics Services (HLS), die weigerde het huurcontract te verlengen.

Volgens Filip Jans is HLS van plan een grondige renovatie uit te voeren van dit geklasseerde pand. Monk is een erg gekend café in de hoofdstad, met typische muren die versierd zijn met houten lambrisering en spiegels. ‘Ik ben enorm teleurgesteld. Van de ene op de andere dag verliezen 27 mensen hun baan terwijl Monk een bloeiend en financieel gezond bedrijf is. De brouwerijcontracten wurgen de horeca-exploitanten, hebben geen wettelijke basis en moeten dringend herijkt worden volgens de geldende handelswetgeving’, wordt de uitbater geciteerd in een persbericht. Jans is behoorlijk boos op deze contracten die een uitbater vaak overleveren aan de genade van de brouwerijgroep die eigenaar is van de zaak.

Ondanks bepaalde versoepelingen die de afgelopen jaren zijn aangekondigd en de oprichting van een bemiddelingscommissie, die bedoeld is om eventuele geschillen over drankleveringscontracten te beslechten, lijkt het klimaat nog steeds gespannen.  ‘De onrechtmatige contracten die brouwers en handelaars enerzijds en exploitanten van horecazaken anderzijds binden en die de verplichting bevatten om dranken af te nemen van de eigenaar van het pand, situeren zich in een grijze juridische zone’, aldus Jans, die samenwerkt met de vereniging Libertap om misbruiksituaties tegen te gaan. HLS is bekend als de Belgische invoerder van het Deense bier Carlsberg. De groep is met name eigenaar van het gebouw waarin de gastronomische zaak Wolf, aan de Wolvengracht, is gevestigd. De Monk moet uiterlijk op 17 mei de deuren sluiten. De uitbater is van plan om op zaterdag 13 mei een feest te organiseren ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van zijn zaak. Jans nam Monk destijds over na een faillissement. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content