Line Couvreur verkocht haar restaurant toen ze kinderen kreeg. Maar ze kon het koken niet laten: ze begon workshops te geven bij haar thuis en haar keukentafel werd algauw een gastentafel. Toen haar thuiskeuken uit zijn voegen barstte, opende ze Les Filles, een lunchrestaurant en workshopkeuken. 'Ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt bij Les Filles', zegt Line. 'Dat huiselijke gevoel van mijn eigen keuk...

Line Couvreur verkocht haar restaurant toen ze kinderen kreeg. Maar ze kon het koken niet laten: ze begon workshops te geven bij haar thuis en haar keukentafel werd algauw een gastentafel. Toen haar thuiskeuken uit zijn voegen barstte, opende ze Les Filles, een lunchrestaurant en workshopkeuken. 'Ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt bij Les Filles', zegt Line. 'Dat huiselijke gevoel van mijn eigen keuken heb ik altijd proberen te behouden. Ook toen we verhuisden van ons kleine atelier in Sint-Gillis naar dit grotere pand in het centrum van de stad.' Elke dag eet je bij Les Filles een ander menu. Je kiest zelf hoeveel gangen je neemt en schept op van het buffetje. 'Zo neemt iedereen waar hij zin in heeft en blijft er niet te veel achter op de borden: ik hou niet van verspilling', legt Line uit. 'Ik werk al jaren met kleine Belgische producenten, van lang voor het hip werd om daarmee naar buiten te komen. In het begin zei ik daar niets over tegen mijn klanten, het was gewoon een persoonlijk engagement dat ik in stilte doorvoerde. Ik had toen het gevoel dat het mensen eerder zou afschrikken dan aantrekken (lacht).' 'Ik wil koken zoals er vroeger thuis gekookt werd, toen er nog tijd was. Bij Les Filles wordt alles in huis gemaakt, zonder shortcuts. We koken niet vegetarisch, maar wel met heel weinig vlees. Ik streef ernaar om gerechten te maken waarvan mensen niet merken dat er geen vlees in zit, omdat ze gewoon perfect in balans zijn.' Beneden heeft Line nu ook een kleine kruidenier geopend, met alle producten waar haar klanten al jarenlang naar vroegen: de lekkere olijfolie en de mooie zoutvlokken die op de tafels staan, maar ook Belgische quinoa of goede tomatenpassata. Ook in de winkel ligt de focus op Belgische producten. 'Maar ik moet er nu niet meer subtiel over zijn, want gelukkig is lokaal en biologisch nu volop in de mode.'