Brugse brouwerij De Halve Maan neemt pijplijn dwars onder de stad in gebruik

© gf

Vanaf vrijdag stromen Brugse Zot en Straffe Hendrik van aan de brouwerij in het Brugs stadscentrum naar de bottelarij aan de Brugse ring in een plastic buis, dwars onder de stad. Deze primeur wordt gevierd met een groot volksfeest op en rond het Walplein.

De Brugse stadsbrouwerij De Halve Maan neemt vrijdag de nieuwe bierpijplijn in gebruik. Donderdag werd een laatste tankwagen gevuld aan de brouwerij in het historisch centrum van Brugge. Dat betekent dat straks Brugse Zot en Straffe Hendrik zal stromen van aan de brouwerij in het Brugs stadscentrum naar de bottelarij aan de Brugse ring in een plastic buis, dwars onder de stad. Het bier zal een weg afleggen van 3,2 kilometer en zal zelfs tot een diepte gaan van 34 meter, ter hoogte van ’t Zand.

“Als we hier de kraan openzetten, dan duurt het ongeveer 45 minuten tot het bier in de bottelarij aankomt”, duidt CEO Xavier Vanneste. “Het kan sneller maar het bier moet rustig kunnen stromen.”

De voorbije weken werd er uitvoerig getest. “We hebben het bier in het laboratorium grondig nagekeken en alles is in orde. De smaak blijft behouden en er is ook geen verandering bij de microbacteriën, wat het belangrijkste is”, aldus Vanneste.

Feest

Een deel van die pijplijn is betaald door crowdfunding. Er waren 470 investeerders, goed voor 340.000 euro op een totaalkost van 4 miljoen euro. Om die mensen te bedanken organiseert De Halve Maan vrijdag een volksfeest voor al die investeerders. Zaterdag volgt nog een gratis feest voor iedereen.

Met de pijplijn wil De Halve Maan onder meer de zware trucks uit de binnenstad weren, maar het laat de brouwerij ook toe om verder te groeien. Vorig jaar werd nog 5 miljoen liter bier gebrouwen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content