Brugs Biermuseum lanceert interactieve bierbeleving voor doven

© Belga

Het Biermuseum in Brugge pakt uit met verhoogde, interactieve beleving voor doven. Het project werd woensdag voorgesteld op Werelddovendag.

Momenteel kunnen bezoekers alle inhoud in het museum opvragen via een tablet met hoofdtelefoon. Die informatie kan bestaan uit tekst-, audio-, foto- of filmmateriaal. Natuurlijk kunnen doven die geschreven teksten wel lezen, maar niet in hun moedertaal: de Vlaamse Gebarentaal (VGT).

In gebarentaal kunnen doven niet alleen makkelijker en sneller informatie opvragen, het is vooral een veel aangenamere en meer ontspannende beleving. Bij elk item in het Biermuseum staat nu dus een korte film, waar een “acteur-vertaler” meer uitleg geeft over het onderwerp in kwestie.

“Toegankelijkheid is trouwens veel breder dan alleen rolstoeltoegankelijkheid, en daarvan is het Biermuseum de perfecte illustratie”, zegt administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen die het project ondersteunt. De vernieuwing is tevens een pilootproject in het Europese project Accent Gastronomy die de beleving voor mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking wil optimaliseren.

Binnenkort wil het museum ook werk maken van Augmented Reality”, waarbij bijvoorbeeld geen QR-codes meer worden ingelezen door de tablet maar waarmee bezoekers gewoon een object kunnen screenen om meer uitleg te krijgen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content