In meer en meer Vlaamse steden rijzen creatieve broodjesbars uit de grond met een eigen filosofie. Ze hebben twee motieven. Enerzijds willen ze inspelen op de trend om alles wat wij tegenwoordig eten uit te balanceren en op te bouwen als een volwaardig, gestructureerd minigerecht. Anderzijds gebruiken ze die filosofie juist om zich commercieel van de rest te onderscheiden.

Essentieel voor een modern broodje, of een 'sandwich deluxe', is een gebalanceerde smaak op basis van ingrediënten die zijn aangepast aan het typische concept van een broodje: alles moet tussen twee sneden brood passen. Dat lijkt simpel en overbodig, maar is het niet. Door het tegelijkertijd in de mond nemen van alle ingrediënten moet de smaak krachtig genoeg zijn. Een broodje wordt ook langer vooraf gemaakt, en de smaken moeten in staat zijn met elkaar te versmelten zonder dat het brood wak en vochtig wordt.

Moderne broodjes worden zo samengesteld. Het uitgangspunt: in broodjesvorm een hele lunch aanbieden die voedzaam en gezond is, maar die ook een vernieuwende smaak heeft. Door sommige details te wijzigen vestig je in één keer de aandacht op de essentie van een product. Een voorbeeld is een broodje tonijn, met het beleg op basis van een combinatie van smeuïge en fijngemixte tonijnsla met komkommer en rammenas. De knapperige rammenas benadrukt de frisheid van de vis.

Een ander: witte baguette met gekookte kip, lichte kerriesaus, dragonmosterd, walnoten en tuinkers. Walnoten en tuinkers benadrukken de specerijentoets van de kerrie. Maar misschien het mooiste voorbeeld is de volkorenboterham met een variant op een spek-met-eieren ontbijt: eiersla, gebakken spek, ketchup, gemengde sla en maanzaad, om de kracht van het originele ontbijt te beklemtonen.

Het is de bedoeling om bestaande bereidingen technisch aan te passen voor een broodje, zonder de essentiële smaak te wijzigen. Andere voorbeelden van combinaties kunnen zijn: omelet met krokant spek, tomaat en pikante saus; gerookte heilbot met kokosmelkdressing en radicchio; appel, kaas, rauwe ham, honingmosterdsaus, tomaat en peterselie. (FV/DB)

In meer en meer Vlaamse steden rijzen creatieve broodjesbars uit de grond met een eigen filosofie. Ze hebben twee motieven. Enerzijds willen ze inspelen op de trend om alles wat wij tegenwoordig eten uit te balanceren en op te bouwen als een volwaardig, gestructureerd minigerecht. Anderzijds gebruiken ze die filosofie juist om zich commercieel van de rest te onderscheiden. Essentieel voor een modern broodje, of een 'sandwich deluxe', is een gebalanceerde smaak op basis van ingrediënten die zijn aangepast aan het typische concept van een broodje: alles moet tussen twee sneden brood passen. Dat lijkt simpel en overbodig, maar is het niet. Door het tegelijkertijd in de mond nemen van alle ingrediënten moet de smaak krachtig genoeg zijn. Een broodje wordt ook langer vooraf gemaakt, en de smaken moeten in staat zijn met elkaar te versmelten zonder dat het brood wak en vochtig wordt. Moderne broodjes worden zo samengesteld. Het uitgangspunt: in broodjesvorm een hele lunch aanbieden die voedzaam en gezond is, maar die ook een vernieuwende smaak heeft. Door sommige details te wijzigen vestig je in één keer de aandacht op de essentie van een product. Een voorbeeld is een broodje tonijn, met het beleg op basis van een combinatie van smeuïge en fijngemixte tonijnsla met komkommer en rammenas. De knapperige rammenas benadrukt de frisheid van de vis. Een ander: witte baguette met gekookte kip, lichte kerriesaus, dragonmosterd, walnoten en tuinkers. Walnoten en tuinkers benadrukken de specerijentoets van de kerrie. Maar misschien het mooiste voorbeeld is de volkorenboterham met een variant op een spek-met-eieren ontbijt: eiersla, gebakken spek, ketchup, gemengde sla en maanzaad, om de kracht van het originele ontbijt te beklemtonen. Het is de bedoeling om bestaande bereidingen technisch aan te passen voor een broodje, zonder de essentiële smaak te wijzigen. Andere voorbeelden van combinaties kunnen zijn: omelet met krokant spek, tomaat en pikante saus; gerookte heilbot met kokosmelkdressing en radicchio; appel, kaas, rauwe ham, honingmosterdsaus, tomaat en peterselie. (FV/DB)