Broodbroeders: Nieuwe ambachtelijke bakkerij in Mechelen

Johan Nulens en Steven Van der Stichelen. © /

Goed nieuws voor de Mechelse foodies. De stad van de Maneblussers heeft er een ambachtelijke bakkerij bij: ‘Broodbroeders’. Opvallend is de abonnementsformule waarmee ze werken.

Lokaal, lekker en gezond: dat zijn de troeven van ‘Broodbroeders’, die deze week hun deuren opende in de Mechelse Stationsstraat. Zaakvoerders en bezielers zijn Johan Nulens en Steven Van der Stichelen: ‘Met Broodbroeders willen we het ambacht van bakker in ere herstellen en weer brood bakken zoals vroeger.’

Het duo experimenteert al jaren met Mechelse desem. Hun zoektocht naar het perfecte artisanale brood startte zo’n vijftien jaar geleden in een Brusselse gasoven. Het resultaat ligt nu in de etalage van een nieuw pand in de Stationsstraat. Hier geen koffiekoeken, ‘enkel brood dat we zelf graag eten’, zo klinkt het.

Broodbroeders: Nieuwe ambachtelijke bakkerij in Mechelen
© /

Additieven, industriële broodverbeteraars, komen er niet aan te pas. ‘Al onze ingrediënten komen van producenten die we kennen en vertrouwen. We maken onze eigen vaste melanges van tarwe, rogge en spelt. We zijn bovendien flexibel om over te schakelen op wat het jaargetij biedt.’

En er wordt ook gedacht aan de ecologische voetafdruk. Het merendeel van het graan komt uit Haspengouw, en wordt door de molenaar tot meel gemalen in Sint-Joris-Weert. ‘We willen de afstand tussen de akker en de klant zo kort mogelijk houden’, zegt Johan. ‘Door te bakken op bestelling kunnen we werken zonder verspilling.’ Leveringen gebeuren zo veel mogelijk met de fiets.

Opvallend is de abonnementsformule waarmee ze werken. Klanten geven op de website of in de winkel aan op welke dagen ze het brood in huis willen en hoeveel stuks. Die kan je afhalen in zes afhaalpunten in Mechelen, Mortsel, en binnenkort in Antwerpen.’Zo ligt het juiste brood altijd klaar en hoef je nooit aan te schuiven.’ (DB)

De Broodbroeders kneden, bakken en verkopen hun brood vanuit hun atelier in de Stationsstraat nummer 11, vlakbij het station Mechelen Centraal. Op de Dag Van de Ambachten op zondag 22 november tussen 12 en 16 uur kan het publiek een kijkje komen nemen in hun atelier.

Broodbroeders: Nieuwe ambachtelijke bakkerij in Mechelen
© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content