Britten vieren hun Fish and Chips

150 jaar geleden werd het gerecht Fish and Chips – kabeljauw met frieten – voor het eerst geserveerd in Groot-Brittannië.

De Britten hebben op donderdag 25 februari vol trots de verjaardag van hun nationale gerecht Fish and Chips gevierd.

150 jaar geleden zou het calorierijke gerecht voor de eerste keer geserveerd zijn. Experts zijn het echter niet eens over de plaats waar deze heuglijke gebeurtenis plaatsvond. Sommigen geven de eer aan de hoofdstad Londen, anderen denken aan de kleine stad Mossely, nabij Manchester.

Meer dan 11.500 eethuizen serveren het gerecht bestaande uit vis, meestal kabeljauw, met dik gesneden frieten. Daarbij krijgt de klant citroen en azijn om extra smaak aan het gerecht te geven. De prijs voor een portie Fish and Chips bedraagt in Londen ongeveer 7 euro.

Zelfs het Britse parlement drukte zijn appreciatie uit voor het lievelingsgerecht. “Fish and Chips heeft een vaste plaats in het hart van de Britse cultuur”, aldus Labour-afgevaardigde Lindsay Hoyle. De aanhoudende discussie over waar het gerecht nu precies de eerste keer werd geserveerd, bewijst enkel de genegenheid van het land voor F&C.

Belga/David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content