Bordeaux zet in op het wijntoerisme

© Reuters

Bordeaux werkt naarstig aan een nieuw cultureel en toeristisch centrum over wijn. De opening is gepland in 2015. Een streek met ambitie en plannen om het Europees mekka van de wijn bij uitstek te worden.

Bordeaux heeft ambitie. De Franse wijnregio wil het mekka van de wijn bij uitstek worden. Begin 2015 opent er een gloednieuw cultureel en toeristisch centrum opgebouwd rond wijn. Die lokroep van naam en faam kost Bordeaux ongeveer 59 miljoen euro. Het toekomstige centrum voorziet om jaarlijks meer dan 400.000 personen te ontvangen en wegwijs te maken in de diversiteit van de Bordelese wijnregio en de ruime verscheidenheid in appellations.

Bordeaux zet zwaar in op het wijntoerisme. En het heeft vermoedelijk geen ongelijk. Meer dan de helft van de bezoekers die Bordeaux aandoen komen om wijn te proeven of er te kopen. Ook het huidige Office de Tourisme heeft dit begrepen en speelt met diverse wijnroutes en uitstappen in op de vraag van de wijntoerist. Een greep uit het rijke aanbod aan wijnroutes doorheen de Bordelese regio:

De kasteelroute

Een route door de wijngaarden van Bordeaux tot de Pointe de Grave. Het pad gidst u doorheen de Médoc. U kan uw wijnhart vullen bij diverse kastelen en er kennismaken met de beste en meest bekende Grand Crus Classés.

De route des Côteaux

Deze route brengt de wijnreiziger naar de dalen van Bourg en Blaye. U kan er op diverse plekken genieten van fruitige en volle Bordeauxwijnen. Verder te ontdekken op deze route zijn rustige dorpjes in witte steen, romaanse kerkjes en uiteraard de bekende citadel van Vauban in Blaye.

De route du Patrimoine De erfgoedroute brengt u naar Saint-Emilion, het beroemde dorpje, dat is opgenomen in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

De route des Bastides

Bezoek op deze route de vele historische monumenten, abdijen en middeleeuwse hoeves en laaf uw dorst met frisse jeugdige Bordeaux rosé.

De route des Graves

Het gevarieerde landschap van de Graves biedt één van de betere ondergronden voor de verfijnde witte Bordeauxwijnen. Het is de bakermat van de Barsac en de Sauterne.

De meest populaire route is vooralsnog de kasteelroute. De Château Margaux, Château Lagrange, Léoville, Pauillac, Latour en het Château Mouton Rothschild blijven bij de wijnliefhebber tot de verbeelding spreken. Elke route heeft charme en een bijzondere eigenheid. Aan u om te ontdekken welke het beste bij u past.

Muriel Lefevre / Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content