Boerenbond: ‘2016 was een landbouwjaar om snel te vergeten’

© iStock

De uitzonderlijke neerslaghoeveelheden van dit voorjaar spelen de Vlaamse land- en tuinbouwers behoorlijk parten. De Boerenbond raamt een omzetdaling van gemiddeld 5 procent voor de meeste gewassen. De slechte oogst zou geen gevolgen hebben voor de prijzen in de winkelrekken.

Volgens de Boerenbod valt niet alleen de omzet, maar ook de kwaliteit van sommige teelten tegen. De organisatie noemt 2016 dan ook ‘een land- en tuinbouwjaar om snel te vergeten, maar dat niet snel vergeten zal worden.’.

In de akkerbouwgewassen bedraagt de omzetdaling dit jaar voorlopig ongeveer 7,5 procent. De aardappelboeren verliezen zowat 5 procent omzet. Minder dus dan het gemiddelde verlies in de akkerbouw, maar de oppervlakte voor aardappelteelt was wel 15 procent groter dan de voorbije jaren.

‘We hadden dus een grote oogst verwacht, maar de sector was duidelijk niet opgewassen tegen de aanhoudende hevige regen van eind mei en juni’, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. Door de erg droge periode in september kon de aardappeloogst bovendien pas vorige week op de meeste plaatsen van start gaan. ‘Later dan anders, maar dat heeft geen extra impact meer gehad op de opbrengst’, meent Vangeenberghe. ‘Het oogsten is op de meeste plaatsen nu gebeurd, wat goed is om de aankomende vorst voor te zijn.’

Ook de andere landbouwsectoren werden getroffen door de slechte weersomstandigheden. De omzet voor fruitboeren ligt gemiddeld 8,8 procent lager dan vorig jaar. De schade bij de groenten bleef al bij al beperkt met een omzetverlies van 1 procent.

Het lagere aanbod zal zich volgens de Boerenbond echter niet vertalen in hogere prijzen in de winkelrekken, omdat de Vlaamse land- en tuinbouw te klein is om een echte impact te hebben op het volledige Europese aanbod. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content