Boeren zien toekomst somber in

© Getty

De meerderheid van de landbouwers in Vlaanderen heeft financieel geleden onder de coronacrisis, en verwacht ook in de toekomst verdere verliezen. Dat blijkt uit een enquête door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Landbouwers hebben door de coronacrisis zowel financieel als psychisch een dreun gekregen, leert de enquête. De crisis heeft ingehakt op het welzijn, de inkomenstevredenheid en het vertrouwen in de toekomst van de Vlaamse boeren.

Ook al is de landbouwproductie op peil gebleven, toch zegt ruim zeventig procent van de ondervraagde landbouwers een lagere prijs te hebben gekregen voor hun producten. Tegelijk zegt ongeveer de helft meer te moeten betalen voor grondstoffen. Bijna veertig procent zegt minder verkocht te krijgen. Gevolg: zeventig procent van de landbouwers is minder of veel minder tevreden met hun inkomen dan voor de coronacrisis. Voor meer dan één op drie (37 procent) wordt het moeilijker leningen en facturen te betalen.

Ook het toekomstbeeld van de Vlaamse landbouwers oogt somber: drie kwart van de ondervraagden is pessimistisch over de nabije toekomst en vreest een negatief cijfer de komende twaalf maanden. Op langere termijn denkt iets meer dan de helft dat uiteindelijk alles weer zal normaliseren, terwijl 45 procent voorspelt dat de sector op lange termijn blijvend wijzigt. Zeven procent overweegt om zijn landbouwbedrijf vervroegd stop te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content