Bishop’s Gin, nieuwe Belgische gin

© Oskar

Nieuweling in het inmiddels zeer uitgebreide gamma Belgische gins is deze – veelzijdige – Bishop’s Gin.

Een premium gin op de markt brengen waarmee de liefhebber alle kanten uitkan in het glas, dat was het opzet van Thierry Ponnet, geestelijke vader van de fonkelnieuwe Bishop’s Gin die hij samen met de Franse bartender Matthieu Chaumont op de markt bracht.

Ponnet, Vlaming en zaakvoerder van Ponet Spirits, dankt zijn grote passie voor geestrijke dranken aan zijn bloedverwanten die in een ver verleden een jeneverstokerij in Hasselt runden. Begin vorige eeuw werd echter de stekker uit de zaak getrokken, en sindsdien bleef het windstil rond het bedrijf.

Ponnet besloot om zelf de mouwen uit te steken, de banden met zijn familieverleden opnieuw aan te halen en zich op het avontuur te storten: een eigen gin in de rekken leggen. Twee jaar later is zijn eerste creatie, Bishop’s Gin, een feit.

De nieuweling, een échte London Dry, is volledig met natuurlijke ingrediënten bereid, bevat negen botanicals – met naast de obligate jeneverbes ook de lichtjes pittige Oost-Indische kers – en charmeert de smaakpapillen door zijn evenwichtigheid, en zachtaardig en subtiel karakter. Onder toezicht van de Londense ginmaker Charles Maxwell werden planten en bessen gelijktijdig gedistilleerd, wat de aroma’s mooi tot hun recht laat komen.

Bishop's Gin, nieuwe Belgische gin
© Oskar

Voor de samenstelling van de Bishop’s Gin haalde Ponnet de deskundigheid van Matthieu Chaumont in huis. Fransman – geboren in Bordeaux maar al enkele jaren residerend in Brussel – zwaait al enkele jaren de plak in de bekende, ondergrondse cocktailbar Hortense, aan de Zavel. Hij kent de wereld van de spirits als zijn broekzak. Door zijn toedoen past de fles in de rayon ‘veelzijdige spirits’.

Uiteraard met een tonic, maar ook met andere dranken (zoals Lillet, vermout) of onvermengd is deze Bishop’s Gin een aanrader.

De fles kreeg nog een opvallend etiket, waarin de Engelse non-conformistische bisschop John Ponnet werd afgebeeld. Met deze creatie wil Thierry Ponnet een ode brengen aan een (zeer) eigenzinnige afstammeling die in de zestiende eeuw ijverde voor een grotere toegeeflijkheid en meer bewegingsvrijheid voor geestelijken.

Bishop's Gin, nieuwe Belgische gin
© Oskar

Een recept om uit te proberen: Bishop’s Negroni

3cl rode Franse Vermout

2cl Cynar

3cl Bishop

1 bloem van Oost-Indische Kers

4 peperbolletjes

In een mengglas, daarna overgieten in een whiskyglas. Afwerken met ijsblokjes, bloem en peperbolletjes.

Bishop's Gin, nieuwe Belgische gin
© Oskar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content