Binnenkort kunnen we de eerste Belgische quinoa eten

Goed nieuws voor de fans van de graansoort quinoa. Op een proefveld van 13 hectare in Rhisnes, in de provincie Namen, wordt er immers binnenkort de eerste Belgische quinoa geoogst.

De zaden, die bereid worden zoals rijst, zijn steeds populairder in onze contreien en kunnen daardoor ook op een groeiende interesse bij biolandbouwers rekenen.

Quinoa wordt al heel lang verbouwd in Latijns-Amerikaanse landen als Bolivië, Chili en Peru. Het gewas wordt geprezen vanwege de positieve invloed op onze gezondheid: quinoa bevat aminozuren, proteïnen, vitaminen, mineralen en is glutenvrij. Het is dus goed voor mensen met een allergie voor gluten en bevordert bovendien de spijsvertering. Daarom wordt quinoa ook wel eens ‘de moeder van alle granen’ genoemd.

In steeds meer restaurants staat quinoa op de kaart. Dat kan in de vorm van salade met quinoa, quinoaburgers, quinoaballetjes, quinoarisotto of gewoon als vervanger van couscous of rijst.

De opbrengst van het proefveld in Rhisnes, een idee van een aantal jonge landbouwkundigen, wordt geschat op een twintigtal ton. De Belgische quinoa moet in november in biowinkels terug te vinden zijn.

Vanwege de toegenomen vraag wereldwijd is de prijs van de zaden de laatste jaren serieus de hoogte ingegaan, tot 10 à 14 euro per kilo.

De uitspraak van quinoa is niet zo voor de hand liggend als je denkt. In de video hieronder leren we dat kenners kien-wah zeggen. (Belga/LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content